Másodfokú hőségriasztás lépett életbe az ország egész területére

A napi középhőmérséklet a következő napokban általában 25–26, az Alföldön, városi környezetben, több helyen is 27–28 Celsius-fok körül alakul – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 21. 11:32
Hőség
Forrás: Pixabay/Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő délután két órától csütörtök éjfélig az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is – figyelmeztettek, hozzátéve: délelőtt tizenegy és délután öt óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát.

Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár néhány perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet. Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet, és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom.

A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak, és magas faktorszámú napvédőkrémet használjanak.

 

Narancs figyelmeztetés több vármegyében is

A meteorológiai szolgálat hétfőre és keddre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest vármegyék területére. Ebben a hat vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakul  – áll a közleményben.

Az előrejelzés szerint hétfőn túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő képződhet, csapadék nem lesz. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, csak a Tiszántúlon lehet időnként élénk széllökés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű, késő estére 21 és 27 fok közé hűl a levegő.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedden is sok napsütés várható a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű, de futózáporok kialakulhatnak. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 36 fok között alakul.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.