Lezárva marad a népligeti felüljáró

Még nem lehet tudni, mi lesz az átkelővel.

Munkatársunktól
Forrás: VG2023. 08. 08. 12:18
Budapest, 2022. január 1. A Népligeti felüljáró az Üllõi út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál. Sok más budapesti átkelõhöz, hídhoz hasonlóan a Népligeti felüljáró is több éve vár a felújításra. Állapota annyira leromlott, hogy január 1-tõl a 12 tonnánál nehezebb jármûvek nem is hajthatnak már fel rá, valamint az eddig itt közlekedõ autóbuszok, így a reptéri a Deák Ferenc tér és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2-es terminálja között közlekedõ 100E jelzésû autóbuszjárat is a Népligeten keresztül halad. A személygépjármûvek továbbra is biztonságosan használhatják a közlekedési létesítményt. A háttérben a Semmelweis Egyetem (SOTE) Nagyvárad téri Elméleti Tömbje. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs döntés a népligeti felüljáró jövőjéről – derült ki a Budapest Közút Zrt. VG-nek küldött válaszaiból. A jelentős átalakulás előtt álló fővárosi cég azt írta a portál megkeresésére, hogy a híd szerkezetéről végzett vizsgálat eredményei még nem ismertek.

Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is fennmarad a felüljáró részleges lezárása, vagyis a hídon a centrum irányában változatlanul csak egy forgalmi sávon lehet közlekedni kettő helyett, miután a városközpont felé vezető oldalon a külső sávot körülbelül 200 méter hosszban a Pénzverde előtti résznél nem lehet használni.

Ez az állapot március 4. óta tart, majdnem napra pontosan öt hónapja. Jóllehet eredetileg arról volt szó, hogy a korlátozás csak júliusig lesz érvényben, tehát négy hónapon keresztül, az viszont már letelt. Egyelőre marad a megváltozott forgalmi rend, de hogy meddig, az nem ismert. A Budapest Közút erről csak annyit írt, hogy később tud tájékoztatást adni, addig szíves türelmet kért.

 

Miért vizsgálják a népligeti felüljárót?

Idén tavasszal megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata. Az A–Híd Zrt. által folytatott, nettó 185 millió forintba kerülő felmérés arra a kérdésre keresi a választ, hogy el kell-e bontani a népligeti felüljárót vagy sem. Ennek érdekében eltávolítottak két kiválasztott hossztartó gerendát (ezért zárták le a külső sávot). A laboratóriumba szállított minták átfogó műszaki vizsgálatát és a bontás nyomán szabaddá vált szerkezeti elemek állapotának helyszíni ellenőrzését a cég megbízásából a szerződés részeként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei végzik el.

Hiába telt el már lassan fél év, nincs válasz, hogy megmaradhat-e vagy elbontják a népligeti felüljárót – összegzett a portál.

Borítókép: Népligeti felüljáró (Fotó: Róka László) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.