„Az Európai Unió egészének érdekét kell képviselnünk”

Zsigmond Barna Pál közölte, Magyarország készen áll az uniós elnökségre.

2023. 09. 25. 13:11
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jól áll a felkészülés a 2024-es magyar EU-elnökségre, készen áll a csapat, amely felelősen viszonyul ehhez a pozícióhoz – jelentette ki Zsigmond Barna Pál hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, 

6-7 fő prioritást neveztek meg a magyar elnökség fél évére, azonban a legfontosabb, hogy az Európai Unió egészének az érdekét kell képviselniük. 

– Meghatározó kérdés lesz ugyanakkor az uniós intézményi reform és vélhetően a háború is – hangsúlyozta.
Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott, a magyar elnökség éppen a jövő évi európai parlamenti választás után kezdődik, amikor a régi intézmények még ott lesznek, az újak megalakulása pedig folyamatban lesz. 

Az államtitkár 

az elnökségi program prioritásaként nevezte meg a versenyképesség javítását, a demográfiai kihívások kezelését, a bővítési folyamat előmozdítását, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra, az illegális migráció elleni küzdelmet és a határok védelmét, a védelempolitika erősítését, valamint a kohéziós politika folytatását.

Ismert, az Európai Unióban a Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam adja. E féléves időszakban a soros elnökség vezeti a tanácsi üléseket. Magyarország 2024 második felében tölti be a posztot.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.