Bepanaszolta a dollármédia a miniszterelnököt, de felsültek + videó

Belemagyarázta a reklámot a miniszterelnök TikTok videójába a dollármédia, a Gazdasági Versenyhivatal viszont számukra kiábrándító választ adott.

2023. 09. 28. 18:06
ORBÁN Viktor
Kötcse, 2023. szeptember 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2023. szeptember 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráuszította volna a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a miniszterelnökre a dollármédia egyik zászlóshajója, a 444.hu. Orbán Viktor két videót is feltöltött az utóbbi napokban TikTok-csatornájára, amelyben a TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorából vágtak össze slágereket a korábbi adások felvételeivel. 

Nehezen emészti meg a dollármédia, hogy a miniszterelnök a TikTokon is népszerű
Nehezen emészti meg a dollármédia, hogy a miniszterelnök a TikTokon is népszerű. Fotó: Képernyőkép/TikTok

A videókban több kormánypárti politikus is szerepel, mint például Varga Judit, Németh Szilárd vagy Kósa Lajos.

A balliberális hírportál a TV2 műsorának reklámozását látta bele a szórakoztató videóba, egyből fordult is a GVH-hoz.

A 444 a hivatal influenszermarketinggel kapcsolatos szabályzatára hivatkozott: a „véleményvezérnek minősülő” felhasználó reklámnak vagy hirdetésnek minősülő bejegyzéseinél legalább a hashtagek között jelölni kell, hogy az „termékmegjelenítés, szponzorált poszt, hirdetés, promóciós, népszerűsítő megjelenés vagy fogyasztói érdeklődést felkeltő” anyag, ellenkező esetben bírság szabható ki.

A hírportál megkérdezte a GVH-tól, hogy a miniszterelnök ezen videóira is vonatkozik-e a szabályozás, ugyanis szerintük a TV2 műsorát reklámozza. Megkérdezték továbbá, hogy Orbán influenszernek minősül-e, a videók reklámnak minősülnek-e, és amennyiben igen, kap-e bírságot a miniszterelnök a jelölés hiánya miatt.

A hatóság válaszában azt írta, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal konkrét ügyekben minden esetben lezárt versenyhatósági eljárások alapján foglal állást és ad tájékoztatást. A GVH által közzétett útmutatók, tájékoztatók iránymutatásokat tartalmaznak a piaci szereplők számára, konkrét ügyekre vonatkoztatva azokból nem vonható le jogi következtetés”. 

Rámutattak: 

A GVH joggyakorlata szerint influenszerek által készített és közzé tett tartalmak akkor minősülnek reklámnak, ha azért a véleményvezérek közvetlen ellenszolgáltatásban részesülnek.

Tehát a miniszterelnök szórakoztató tartalmai nem reklámok, a dollármédiát egyébként valószínűleg a kormányfői TikTok-csatorna népszerűsége zavarja, de ezzel a jövőben is együtt kell élniük. 

 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.