Még mindig nem lélegezhetnek fel az allergiások

A parlagfű pollenje akár extrém magas koncentrációt is elérhet.

Forrás: KÖPÖNYEG2023. 09. 08. 17:24
Debrecen, 2022. augusztus 26. Parlagfû a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvõ település határában. A legelterjedettebb gyomnövény, a parlagfû (Ambrosia artemislifolia) virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdõdik, tömegessé pedig augusztus és szeptember hónapban válik, ami pollenjével ezreknek okoz nyálkahártya-, orr-, szem- és gégeirritációt. Az Észak-Amerikából behurcolt növény Magyarországon elõször az 1920-as években jelent meg Somogy megyében. Irtása jogszabályilag kötelezõ, a földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követõen ezt az állapotot a vegetációs idõszak végégig folyamatosan fenntartani. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad a kellemes, nyári idő, még csak felhő sem lesz az égen, sőt a hétvégén strandidőnek örülhetünk, és a tavaink hőmérséklete sem olyan alacsony még, egy kis pancsolás is beleférhet. De nem lesz minden szép és jó. 

Az, hogy hét ágra süt a nap, szabad utat enged a polleneknek, különösképpen pedig

a parlagfű pollenjének, ami így akár extrém magas pollenkoncentrációt is elérhet. Ezen pedig nem fog változtatni egy ideig semmi. 

Az elmúlt időszak esőzéseinek hála a pollenkoncentráció is csökkent, kicsit fellélegezhettek az allergiások. Sokan akár már arra is gondoltak, végre elmúlt, elköszönhetnek a pollenszezontól, de hatalmasat tévedtek, visszatér a szemdagadás, az orrdugulás és az allergia minden hozadéka. 

A klímaváltozás hatására sajnálatos módon a pollenidőszak is kitolódik, előbb vagy utóbb gyakorlatilag állandósulhat, ami nagyon rossz hír az allergiásoknak. Most azonban még nem erről van szó, de a szezon még egy darabig biztosan velünk marad – tájékoztatott cikkében a Köpönyeg.

Borítókép: Parlagfű (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.