Véradóbuszt kapott a Magyar Vöröskereszt

A tervek szerint tavasztól késő őszig üzemelő járműben óránként hat-nyolc ember tud vért adni biztonságos körülmények között.

2023. 09. 08. 15:44
null
Átadták a Magyar Vöröskereszt új véradóbuszát Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány legnagyobb szövetségese a Magyar Vöröskereszt, az általuk végzett munka pótolhatatlan – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Vöröskereszt véradóbuszának átadásán pénteken Budapesten. Takács Péter hozzátette: vérre, vérkészítményre az egészségügy számos területén van szükség naponta, a vér az élet alapfeltétele, és ehhez járul hozzá munkájával a Magyar Vöröskereszt. – A kormány negyvenmillió forinttal támogatta a véradásra alkalmas buszt – tette hozzá, kitérve arra, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz négyszázezer véradásra van szükség évente, ami napi 1500-1800-at jelent. 

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta: a busz jellemzően a kistelepüléseket járja majd, de megfordul fontos városi csomópontokban is, hogy azoknak is lehetőségük legyen vért adni, akik eddig nem jutottak el a véradóhelyszínekre. – A tervek szerint tavasztól késő őszig üzemelő járműben óránként hat-nyolc ember tud vért adni biztonságos körülmények között. A cél, hogy az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) közösen szervezett véradásokkal minél több helyre eljussanak – mondta. Jelezte: a Magyar Vöröskereszt véradókamionja tavaly december óta Kárpátalján segíti a helyi vöröskereszt munkáját. 

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt: abban bíznak, hogy a busszal a kistelepülések is elérhetők lesznek a Vöröskereszt és az OVSZ számára. Reményei szerint a busz is közvetíti majd azt az üzenetet, hogy vérre, önkéntes véradókra mindig szükség van. A kormányzati támogatáson felül a Magyar Vöröskereszt saját forrásból ötmillió forintot biztosított a busz kialakítására.

 

Borítókép: A Magyar Vöröskereszt új véradóbusza az ünnepélyes átadáson Budapesten 2023. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.