A Reutersnek is szemet szúrt Pressman vagyonnyilatkozata

A budapesti amerikai nagykövet az angol hírügynökség által feltett érzékeny kérdésekre is jelentős késéssel reagált.

2023. 10. 26. 12:07
 David Pressman
David Pressman, US Ambassador to Hungary is interviewed in Beregdaroc, some 280 km from capital Budapest in eastern Hungary on May 03, 2023 during his visit at the Hungarian-Ukrainian border region. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) Fotó: Kisbenedek Attila/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters már másfél évvel ezelőtt David Pressman budapesti amerikai nagykövet pénzügyeivel foglalkozott. A diplomata a nagyköveti pozícióhoz szükséges vagyonnyilatkozata kapcsán került az angol hírügynökség látóterébe. A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy míg Pressman 1,7 millió dollárt keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben, addig a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete ennél jóval kevesebb, egymillió dollár. Megemlítették, hogy David Pressman a Jenner & Block ügyvédi csapata részeként képviselte az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj repülőgép egyik elhunyt amerikai utasának a családját, két orosz bankot perelve.

Érdekesség, hogy a Reuters beszámolója szerint Pressman késve reagált a kérdéseikre, amelyeket akkor küldtek neki, amikor a diplomata budapesti megbízatását az USA szenátusának szakbizottsága tárgyalta.


Az ügyvéd

A továbbra is több fontos kérdést felvető ügy részleteit a Magyar Nemzet mutatta be az elmúlt napokban. Megírtuk egyrészt, hogy magyarországi megbízatása előtt David Pressman a Jenner & Block ügyvédi irodánál tevékenykedett. Azt tudni kell, hogy a cégnek – a saját honlapján feltüntetett információk szerint – nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén.

David Pressman amerikai nagykövet a Budapest Pride-on Fotó: Teknős Miklós

A megbízható kapcsolat

Mint megírtuk, a jelenlegi nagykövet egykori ügyfelei között felbukkant egy másik érdekes név is: Ellen Pinchuké. 

A nő a kétezres években a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, nem sokkal később Mihail Prohorov orosz oligarcha szóvivőjeként és PR-felelőseként tűnt fel.

Szakmai-üzleti kapcsolatukról mindent elmond, hogy belső források úgy jellemezték Pinchukot, mint Prohorov legmegbízhatóbb segítségét, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban. Utóbbi kellett is, az orosz oligarcha ugyanis 2010-ben NBA-csapatot vásárolt magának, amit 2019-ig meg is tartott.

A Putyin-közeli oligarcha

A kosárlabdacsapat megvásárlásából is látszik, hogy Prohorov nem kispályás. Olyannyira nem, hogy Mihail Prohorov Oroszország egyik leggazdagabb embere, nettó vagyonát a Forbes magazin 2023 októberében 11 milliárd dollárra becsülte. 

Az oligarcha ráadásul sajtóhírek szerint ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz: Prohorov állítólag még a 2012-es elnökválasztáson is elindult, csak hogy viszonozza Putyin egy korábbi szívességét.

Prohorov ráadásul egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók, és médiabeszámolók szerint az üzletember mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

A szálak így futnak össze. David Pressmannek egy szankciós joggal foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen a szankciók elöl menekülni igyekvő Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Fotó: Laufer László

Pressman és magyar hangja

Pressman Magyarországon sem siette el a sajtó tájékoztatását. Lapunk október 19-én foglalkozott először az üggyel, aznap csupán este futotta a nagykövetségtől egy, az ügy lényegét nem érintő, rövid Facebook-bejegyzésre. A Telexnek majdnem egy héttel később reagált Pressman, azt közöve: 

Soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától.

A portál megkeresésére a Jenner & Block ügyvédi iroda társigazgatója pedig közölte: munkájuk Ellen Pinchukkal kizárólag családjogi volt, amelyben az ügyfél közvetlen családtagjain kívül senki más nem volt érintett. Kitértek arra is, hogy soha nem dolgoztak Mihail Prohorovnak. Ezen a ponton érdemes megjegyezni: lapunk nem állította, hogy az oligarcha az ügyvédi iroda vagy Pressman közvetlen ügyfele lett volna.

Érdekes körülmény, hogy azt már csak egy sajtós kolléga közölte a Telexszel, hogy Pressman karrierje során nem vett részt semmi olyan munkában, „amely Mihail Prohorovot vagy az ellene hozott szankciókat érintette volna.”

Nemzetbiztonsági kockázat?

Akárhogy is, a helyzet tisztázása az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) feladata lehet. Tényi István legalábbis így véli, a közérdekű bejelentéseiről ismert férfi lapunk október 20-án megjelent cikke alapján azt sürgette beadványában, hogy az AH vonja nemzetbiztonsági vizsgálat alá Pressmant.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.