Lecsapott a vihar, egy buszt is felborított a szél + videók

Felborult egy autóbusz pénteken délután Békés és Mezőberény között, több mint tíz ember megsérült.

Forrás: BEOL, BAMA, BAON, MTI, OKF, MET, OMSZ2023. 10. 27. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőberényből Békésre tartó menetrend szerinti járat felborulva fekszik az árokban – számolt be a Békés Vármegyei Hírportál. A lap információi szerint tizenhárman sérültek meg. Beszámolójuk szerint összesen nyolc mentőautót, négy tűzoltóautót és számos rendőrt lehetett látni a helyszínen.

A katasztrófavédelem információi szerint

a baleset az erős oldalszél miatt következett be. Egy ember a jármű alá szorult.

A vármegyei katasztrófavédelem műveleti szolgálata mellett a helyszínre riasztották a békéscsabai és mezőberényi hivatásos, valamint a dánfoki önkormányzati tűzoltókat.

Az egységek kiszabadították az autóbusz alá szorult embert, és áramtalanították a járművet. A főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

A buszon a lap információi szerint diákok és felnőttek egyaránt utaztak.

Az Országos Mentőszolgálat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy ember súlyosan, tizennyolc pedig könnyebben sérült meg a balesetben. A helyszínre több mentőegységet is riasztottak, a sérülteket helyszíni ellátás után kórházba vitték.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság közölte: a mentés és a helyszínelés miatt az érintett útszakaszon félpályás lezárást rendeltek el. Este számoltak be arról, hogy az érintett útszakaszon az útlezárás véget ért, a forgalom ismét zavartalan.

 

Nem járnak a vonatok Szentlőrinc és Bükkösd között

Nem közlekednek a vonatok a Baranya vármegyei Szentlőrinc és Bükkösd között, mert több fa kidőlt, valamint a felsővezeték is megrongálódott – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Budapest–Pécs vonalon az utasoknak hosszabb menetidővel kell számolniuk. A fennakadás érinti a Mecsek Intercity vonatokat és a Dombóvár–Pécs közötti személyvonatokat is, amelyek helyett Szentlőrinc és Bükkösd között pótlóbusszal lehet utazni.

Alternatívaként a Szentlőrinc és Pécs között közlekedő Pannónia InterRégió, a Barcs és Pécs közötti személyvonatokat, valamint a Volánbusz járatait javasolják, melyeken a vasúti jegyek és bérletek is érvényesek.

A helyreállítás előreláthatólag estig is eltart – közölte a Mávinform.

Frissítés:

Újraindulhatott a forgalom a Baranya vármegyei Szentlőrinc és Bükkösd között, de a menetrend fokozatosan áll helyre a késő esti órákban

– közölte a Mávinform péntek este az MTI-vel.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint este továbbra is késésekre kell számítani a Mecsek Intercity vonatoknál, valamint a Dombóvár-Pécs szakaszon közlekedő személyvonatoknál.

A péntek délután a déli országrészen átvonult vihar jelentős károkat okozott a Budapest-Pécs vonal Szentlőrinc és Bükkösd közötti szakaszán, a felsővezetékre és a vasúti pályára több helyen fák dőltek – írták.

 

Ezrek maradtak áram nélkül

Baranya vármegyében tizenhárom, Csongrád-Csanád vármegyében pedig négy településen nincs áram a viharos időjárásban elektromos vezetékre dőlt fák miatt – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. Az áramkimaradás mintegy ötezer fogyasztási helyet érint, és a tűzoltók folyamatosan tisztítják meg az elektromos vezetékek környékét a faágaktól, hogy az áramszolgáltató mielőbb helyre tudja állítani az ellátást.

A viharos szél miatt országszerte 160 esetben avatkoztak be a tűzoltók, és még több mint száz helyre kell kivonulniuk a következő órákban. 

A legtöbb esetben útra, kerítésre, elektromos vezetékre dőlt fák miatt érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, illetve több esetben épületekben is keletkezett kár.

A Baranya vármegyei Dencsházán egy templom kétszer négyméteres csúcsdíszét fújta le a szél, míg a vihar miatt a helyi iskola kéménye is ledőlt, emiatt az épület fűthetetlenné vált.

A vármegyében 47 családi házban keletkezett kár, tetőket, kéményeket bontott meg az erős szél.

Szegeden egy általános iskola tetejét rongálta meg a viharos szél, míg a bajai Rókus utcai kórház tetején a napelemtáblák szakadtak le harminc négyzetméteren. Néhány tábla leesett, és a környező épületekben is kárt okoztak, illetve több helyen elektromos vezetékek is leszakadtak.

A vihar elsősorban a déli vármegyékben, de a Balaton-környékén is sok gondot okozott, Szántód és Zamárdi között, valamint Tihanyban kidőlt fák akadályozták a forgalmat, a tihanyi révnél pedig egy távközlési oszlop dőlt az útra.

A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

 

Áramszünet Pécsen, fának ütközött a vonat

Heves esővel és széllel csapott le a vihar Baranyában. Pécs belvárosában egy ideig nem volt áram. Nem működnek a jelzőlámpák a város egyes részein – számolt be a Baranya Vármegyei Hírportál. Kétújfalu és Várad között kidőlt fák nehezítették a közlekedést, és úgy tudni, kidőlt egy fa Pellérden is.

Több helyen is fakidőlés akadályozta a közlekedést a 6-os főúton. A Pécsről Szombathelyre elindult Pannónia InterRégió egyórás késéssel, csak Zalaszentivánig közlekedett Barcs és Babócsa között fakidőlés miatt. 

Kidőlt fának ütközött a Dombóvárról Bajára tartó személyvonat 

Mágocs-Alsómocsolád közelében. Személyi sérülés szerencsére nem történt. A Pécs–Budapest vonalon, Szentlőrinc és Bükkösd között a felsővezeték hibásodott meg.

A pécsi belvárosban az áramszünetet egy középfeszültségű távvezetéken történt meghibásodás okozta. A szolgáltató perceken belül orvosolta a problémát.

 

Szélvihar tombolt Baján és Kecskeméten

Hatalmas szélvihar tombolt Bács-Kiskun vármegyében is. Hirtelen támadt fel az orkánerejű szél délután két óra után, és közel fél óra alatt sepert végig Baján.

Hasonló ítéletidőről számoltak be Hajóson, Kecelen és Kecskeméten is – írja a Bács-Kiskun Vármegyei Hírportál.

 

Békést sem kímélte a vihar

Húsznál is több helyszínre vonultak ki a tűzoltók Békés vármegyében a délutáni vihar miatt. Jellemzően faágak törtek le, volt, ahol cserepet vitt le a szél – tudósított a Békés Vármegyei Hírportál.

Több esethez is kérték Orosházáról a szakemberek segítségét. Érkeztek bejelentések Battonyáról, Nagybánhegyesről, Békéscsabáról, Dobozról, Gyomaendrődről és Csabacsűdről is.

 

Kiadták a narancs riasztást

Széllökés veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatarok veszélye miatt is érvényben van a másodfokú riasztás.

 

Milyen időre számíthatunk szombaton?

Hazánk időjárását jelenleg a térségünkben kimélyülő ciklon határozza meg, amely sokfelé okoz esőt, záport, hidegfrontja mentén még zivatar is előfordulhat. Szombattól néhány nap erejéig megnyugszik felettünk a légkör.

Nyugat felől késő délutántól, estétől szakadozik, csökken a felhőzet, addig keleten zivatarok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak, míg nyugaton helyenként eső fordulhat elő. Ezt követően átmenetileg kiderül az ég, az éjszaka második felétől délen, délnyugaton újra felhősödés indul, ott szórványosan záporok várhatók, akár zivatar is előfordulhat.

Szombaton változóan felhős idő valószínű néhány órás napsütéssel. Főként hazánk déli felén szórványosan lehetnek záporok, néhol zivatarok.

A szél pénteken a front mentén és zivatarok környezetében még viharos, sőt erősen viharos lökések is lehetnek, majd éjszakától fokozatosan veszít erejéből az újra déliesre forduló légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul.

Forrás: Met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 15 és 20 fok között várható.

Borítókép: A felborult busz. (Fotó: BEOL/Für Henrik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.