Kárpát-medence-szerte őrtüzeket gyújtanak ma, a székely autonómia napján

Őrtüzek, mécsesek gyúlnak e napon Székelyföld-szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos igényét az autonómiára – hangsúlyozta Szili Katalin.

Forrás: MTI2023. 10. 29. 15:48
Kézdiszentlélek, 2023. augusztus 20. Szent István-napi õrtûz a székelyföldi Kézdiszentlélek közelében, a Perkõ-tetõn álló Szent István-kápolnánál 2022. augusztus 20-án. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja. Ennek kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ezt írta a közösségi oldalán:

Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

– Október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja. Őrtüzek, mécsesek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos igényét az autonómiára – olvasható Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó közleményében, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága vasárnap juttatott el az MTI-hez.

Szili Katalin azt írta,

lármafák jelzik, hogy egy önmagára, vívmányaira, kultúrájára egy kicsit is adó európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvéseit.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a demokrácia, a szubszidiaritás elve, a polgárok sorsa nem csak hivatkozási alap az Európai Uniónak, akkor támogatnia kell a nemzeti kisebbségi közösségek önigazgatási igényét.

– A mai globális kiszolgáltatottság közepette a nemzet összefogására nagy szükség van. A Székely Autonómia Napja mindannyiunk számára egyben emlékeztetés is, hogy egy pillanatra sem feledhetjük, téveszthetjük szem elől a határon kívül élő közösségeink jogos igényét, hogy saját sorsukról saját maguk úgy dönthessenek, hogy azzal elősegítsék a többségi társadalom gyarapodását is – fogalmazott a miniszterelnöki főtanácsadó.

Támogatjuk a határainkon kívül élő magyar közösségeink önigazgatási igényét. Az alaptörvényben megfogalmazott felelősségünk tudatában támogatjuk magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket

– írta közleményében Szili Katalin.

Borítókép: Szent István-napi őrtűz a székelyföldi Kézdiszentlélek közelében, a Perkő-tetőn álló Szent István-kápolnánál 2022. augusztus 20-án (Fotó:MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.