Meghalt Sólyom László

Az egykori köztársasági elnök 81 éves volt.

2023. 10. 08. 12:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel. A Landi Balázs által jegyzett közlemény szerint Sólyom László óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után hunyt el. 

Sólyom László 2005 és 2010 között volt a Magyar Köztársaság elnöke, 81 évesen hunyt el. A jogász fontos szerepet vállalt a rendszerváltás során is, egyetemen tanított, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. 1989 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja, 1990 és 1998 között a testület első elnöke volt. 

Életrajz

Sólyom László 1942. január 3-án született Pécsen. A pécsi egyetem jogtudományi karán 1965-ben szerzett egyetemi diplomát. Közben 1963 és 1965 között az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosi képzését is elvégezte. 1983-ban az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán kapott egyetemi tanári kinevezést a polgári jogi tanszékre. 1996-ban átment a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol tanszékvezetői kinevezést kapott egyetemi tanári beosztásban a magánjogi tanszékre. 2002-től az újonnan alakult Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanáraként is dolgozott. 1999 és 2000 között a Kölni Egyetem vendégprofesszora volt. Több külföldi egyetemen tanult ösztöndíjjal.

Az MDF-alapító, aki az Alkotmánybíróság első elnöke lett

Közéleti tevékenysége már az 1980-as években elkezdődött. Részt vett az 1987-es lakiteleki találkozón, ahol a Magyar Demokrata Fórum (MDF) egyik alapító tagja lett. 1989-ben megválasztották az addigra párttá alakult szervezet elnökségi tagjává. MDF-es minőségében az Ellenzéki Kerekasztal és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásainak állandó résztvevője és szakértője volt. Ebben az időszakban dolgozta ki az alkotmányreformmal kapcsolatos tételeit, többek között az adatvédelem és az Alkotmánybíróság felépítésével kapcsolatban. Az 1989-es Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain létrehozott Alkotmánybíróság (AB) első öt tagja közé választották 1989-ben. Ekkor minden politikai és társadalmi tisztségéről lemondott, és a Magyar Demokrata Fórumból is kilépett. Először ügyvezető elnökhelyettes volt, majd 

megválasztották az AB első elnökévé. 

Alkotmánybírói időszakában került sor a rendszerváltás számos törvényének alkotmányossági kontrolljára, amelyek meghatározták Magyarország jogrendszerét. Alkotmánybírói mandátumának lejárta után egyetemi oktatói munkája mellett közéletileg továbbra is aktív maradt. A Védegylet nevű közéleti és környezetvédelmi szervezet vezetőségi tagja volt 2005-ig.

Köztársasági elnök

Miután Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök 2005-ben jelezte, hogy nem vállal el még egy elnöki ciklust, a Védegylet nyílt levélben arra kérte a pártokat, hogy Sólyom Lászlót jelöljék utódjának. Ezután 

az MDF és a Fidesz hivatalosan megnevezte Sólyom Lászlót köztársaságielnök-jelöltjüknek. Ellenfele Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke volt, akit az MSZP jelölt. 

Az akkori másik kormánypárt, az SZDSZ egyik jelöltet sem támogatta. Az országgyűlési szavazásra 2005. június 6-án, illetve június 7-én került sor. A szavazások során az első fordulóban Sólyom mindössze tizenhárom szavazatot kapott, mivel az őt jelölő Fidesz képviselői három kivételtől eltekintve nem szavaztak, amit a szocialisták közti megosztottság leleplezésével indokoltak. Sólyom a döntő harmadik fordulóban 185:182 szavazataránnyal nyert, ahol elegendő volt az egyszerű többség is az első két fordulóban megkívánt kétharmados többséggel szemben.

A Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatását követő, 

2006. őszi zavargások idején Sólyom László elnöki az erkölcsi megtisztulás szükségességét hangsúlyozta. 

Továbbá elmondta, hogy az Országgyűlés állítja helyre a szükséges társadalmi bizalmat. Gyurcsány Ferenccel való kapcsolatát utólag a köztársasági elnök is konfliktusokkal terheltnek minősítette. 2009 tavaszán, az akkori miniszterelnök lemondását követően Sólyom László többször is hangsúlyosan kifejtette, hogy a legjobb megoldást a helyzetre az előre hozott választásban látja.

Utóbb egyébként Gyurcsány Ferenc is úgy emlékezett vissza: nem kifejezetten örült, hogy miniszterelnöksége idején Sólyom László volt a köztársasági elnök. 

 

Borítókép: Sólyom László (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.