Önálló magyar misszió indul Csádba a terrorizmus és a migráció megfékezésére + videó

Mintegy kétszáz katona fog részt venni az afrikai elnök meghívására a küldetésben.

2023. 10. 13. 15:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai missziót indít Magyarország a csádi elnök meghívására – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a migráció megfékezéséért és a humanitárius segítség érdekében indítják az akciót a Száhel-övezetbe. Mint elmagyarázta, a bevándorlókkal együtt a terrorizmus is fenyegeti Európát, a migrációs útvonalakon nyolc éve egyfolytában özönlenek a migránsok.

A régió egyetlen stabil állama Csád maradt, a 18 millió lakosú országban puccs miatt a terrorista szervezetek tevékenysége megnövekedett az utolsó néhány hétben.

Az ország harmada víz- és élelemhiányban szenved, és amennyiben instabillá válik az ottani helyzet, migrációs gátszakadás tanúi lehetünk. Egyre nagyobb a baj, ezért segítenünk kell – szögezte le a tárcavezető, kiemelve, hogy ez Európa és a magyar kormány érdeke is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a segítséget viszik oda, nem a bajt hozzák ide, amikor egy komplex támogatási csomagot ajánlanak fel Csádnak. Ez egy olyan humanitáriánus csomag, amely a Hungary Helps programban orvosokat és agrársegélyt nyújt az afrikai országnak – részletezte a miniszter. Hozzáfűzte, hogy jövő tavaszra tervezik a katonai missziót, amelyben a helyi katonai erőkkel fognak együttműködni a terrorizmus ellen, ezzel erősítve Magyarország és egész Európa biztonságát.

A tárcavezető kitért arra is, hogy jelen vannak amerikai és francia katonai erők a térségben, de ez egy másik misszió lesz, amelyet önállóan hajtanak végre. Beszélt arról is, hogy jövő héten az Országgyűlés elé terjesztik a határozati javaslatot, amelynek elfogadása esetén megkezdődik a felkészülés. A misszióban legalább kétszáz fő fog részt venni – tájékoztatott a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a csádi misszióról nyilatkozott a Hír TV-nek is. A miniszter elmondta, hogy Csád fővárosában, N’Djamenában nyit humanitárius és fejlesztési központot a magyar kormány. Tájékoztatása szerint a magyar katonák a terrorizmussal folyamatos konfliktusban álló csádi haderőt fogják megtámogatni.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.