Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Százmilliókat emésztenek fel Karácsony Gergely álmai, uniós pénzeket bukhat Zugló a mintaházon

Még bérleti szerződést sem írt alá az önkormányzat a leendő lakókkal, most azt ígérik nekik, novemberben költözhetnek. Ezt azonban megelőzi az EU-s vizsgálat, nagy kérdés, hogy egyáltalán elfogadják-e a projekt megvalósulását. Karácsony ökoháza újabb százmilliókba kerülhet a zuglóiaknak – írja a Metropol.

Forrás: Metropol2023. 10. 02. 7:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vida Attila kerületi LMP-s képviselő nemrég, a szeptember végi zuglói testületi ülésen úgy hivatkozott Karácsony Gergely 2018-as nagy projektjére, mint „nagy sikerű pénztemetőre”. Nem véletlen: a zuglói mintaház (rém)története öt éve húzódik, és már sok száz millió forintot vitt el a zuglói költségvetésből.

Pedig a java még csak ezután jöhet, ha az EU-s ellenőrzésen nem felel meg a pályázatban előírt követelményeknek, vissza kell fizetniük a Brüsszeltől kapott támogatást. A projekt befejezésére körülbelül 300 millió forintot máris zároltak a zuglói önkormányzat számláján, ám az EU-s ellenőrzés megelőzi a lakók beköltözését, és 

ha nem fogadják el megvalósultnak a projektet, akár a teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetnie Zuglónak.

Karácsony ökoháza akkor közel kétmilliárd forintnál fog megállni.

 

Építkezés helyett felújítás

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a zuglói önkormányzat még 2018-ban, Karácsony Gergely polgármestersége idején pályázott és nyert az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától másfél milliárd forintot egy eredetileg 25-30 önkormányzati bérlakásból álló, alacsony energiafelhasználású társasház felépítésére, amit egy üresen álló önkormányzati telekre terveztek. A projekt azonban már a tervezés fázisában elakadt, az önkormányzat a koronavírus-járvány építőanyag-árakra gyakorolt hatásával magyarázta, miért is megy olyan nehézkesen a beruházás.

Végül, 2022 áprilisában Zugló önkormányzata abban látta meg a megoldást, hogy egy már meglévő, önkormányzati tulajdonban lévő bérházat újítanak fel. Így lett az újonnan felépülő 25-30 lakásból mindössze 15 felújított lakás.

– Az egész  baloldal azért rohangált Botka Lászlótól kezdve Karácsony Gergelyen át Brüsszelbe, hogy a magyar kormányt kihagyva, az önkormányzatok közvetlen forrást kapjanak az Európai Uniótól. Ez a projekt is azt mutatja, hogy eleve bukásra ítélt az ellenzéki megközelítés, és az érkező források legjobb helye az állami, kormányzati szinteken van. Azoknál ugyanis adottak az átlátható működési feltételek, az önkormányzatok esetében viszont nem – emlékeztetett még korábban Zugló fideszes képviselője, Borbély Ádám, aki hozzátette: a mintaház-beruházás nem akkorra és nem is ott, nem építés, hanem csak felújítás, nem 14 új lakás, hanem csak öt, nem annyiból, hanem több száz millióval többől.

– Igazi iskolapéldája lett a zuglói Karácsony-féle mintaház-beruházás annak, hogyan kell egy olyan uniós projektet elbukni, amelyhez a pénz közvetlenül Brüsszelből érkezett a baloldali többségű önkormányzathoz – vélte.

 

Hol a vége?

A történet a mai napig sem ért véget, a felújítás ugyanis jelenleg is folyamatban van. Pedig a 2022-es költségvetésből először 160 millió, majd 364 millió forintot vettek el, hogy elkészülhessen a felújítás, aminek a befejezését először 2023 márciusára, majd 2023 májusára ígérték. Ehhez képest a kivitelező idén szeptember végén jelentette műszaki átadásra késznek az épületet, a folyamat lezárására 25 napja van, és csak ezután költözhetnek a lakók.

Október elején várható az Európai Bizottság vizsgálata, a gond csak az, hogy nem nagyon van mit vizsgálniuk, hiszen a lakók addig be sem költözhetnek az épületbe. Márpedig ez lenne a projekt eredeti lényege, és a vizsgálat tárgya is az, hogyan képesek családok az együttélésre, hogyan kovácsolódnak lakóközösséggé egy nulla energiafelhasználású házban.

A Metropol felidézi, hogy a lakók – akiket tavaly szeptemberben, pályáztatás útján kiválasztottak – egyelőre még a bérleti szerződést sem írták alá. Jelenleg ott tart az egyezkedés, hogy Zugló önkormányzata nagyvonalúan magára vállalta a költözés költségét.

– Október elején jön az audit bizottság, akiknek lesz egy véleménye, hogy mi történt itt. 

Nagy kérdés lesz, hogy mi lesz a projekt eredménye, mennyit kell visszafizetnünk, elfogadják-e egyáltalán 

– fogalmazott a szeptember végi testületi ülésen Vida képviselő annak kapcsán, hogy a Horváth Csaba vezette önkormányzat egy előterjesztésben úgy nyilatkozott, hogy valószínűsíthető a projektben még 300-350 millió forintos kiadás, magyarán ennyit még elvesznek a zuglóiak költségvetéséből Karácsony Gergely projektjére.

– Jeleztem, hogy amennyiben van szakmai indoklás, azt küldjék el, mert 300-350 millió forintot biztos csak írásos indoklás után zárol a polgármester, márpedig ezt az összeget zárolták az önkormányzat számláján – mondta Vida Attila képviselő, aki viszont egyelőre csak annyit tudhat az újabb elképesztő, 350 millió forintos kiadásról, hogy az önkormányzatnak anyagi természetű vitája van a kivitelezővel, és az EU-s donornak is kell majd várhatóan valamennyi pénzt visszafizetniük.

Ez egy nagy sikerű pénztemető! Nem tudom elfogadni, hogy beleöntsünk újabb pár száz milliót, a zuglói lakásgazdálkodást pedig lenullázzuk. Nem elfogadható, nem kívánok vele együtt élni

– fogalmazott Vida, akit egyébként még tavaly decemberben bíztak meg egy ideiglenes vizsgálóbizottság felállításával, amely az ökoház körüli huzavonát hivatott feltárni. Az elmúlt kilenc hónapban azonban nem igazán haladt a vizsgálat, Vida szerint azért, mert bár a részleteket tudják vizsgálni, az egészet majd csak annak függvényében látják, hogyan értékeli az EU-s donor a projektet, magyarán: mekkora lesz a végső, pontos összeg, amit elbukik az önkormányzat.

Borítókép: A Mexikói úti szlömös bérház felújítása (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.