Testkamerát kapnak a magyar rendőrök

A járőrökkel szembeni jogsértések csökkenését várják.

2023. 10. 06. 16:12
testkamera, rendőrség, RENDŐR, orfk, brfk
Fotó: SEBESTYEN JENO Forrás: POLICE.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Testkamerákat teszteltek a BRFK rendőrei – derül ki az Index értesüléseiből. Több nyugati országhoz hasonlóan Magyarországon is a járőrszolgálatos rendőrök felszerelésének része lesz kamera, a BRFK tervei szerint. 

A BRFK által „kísérleti jelleggel próbahasználat alá vett kép- és hangrögzítő eszközök tesztelésének eddigi eredménye, hogy a feladatát teljesítő hivatásos állomány szolgálati/gyakorló öltözetére felszerelhető kép és hang rögzítésére alkalmas 

testkamerák jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedéseknek a dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét.”

– közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata az Index megkeresésére.

Javíthatja az együttműködést és a rendőröket is védi

A tesztelésének pozitív tapasztalatainak köszönhetően továbbra is tervezik használatukat. Az eszközt több éves próbaüzem előzte meg, amely során megállapították, hogy 

együttműködőbbé váltak a rendőrintézkedésben résztvevő állampolgárok, amikor közölték velük, hogy felvétel készül az eljárásról

– írta meg hivatalos oldalán a rendőrség.

„A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartás drasztikusan visszaszorul” – mondta Major Róbert rendőr ezredes az Indexnek. Hangsúlyozta, hogy emellett tagadhatatlanul előfordulnak kis számban jogsértő rendőri intézkedések, noha a rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket megszüntesse. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.