Lecsapott a csendes gyilkos Sárkeresztesen

A gyerekek éppen játszottak, amikor sípolni kezdett a szén-monoxid-érzékelő.

2023. 11. 15. 20:48
Forrás: FEJÉR VMKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szén-monoxid keletkezett reggel egy sárkeresztesi családi házban. A gyermekek éppen játszottak, amikor sípolni kezdett a szén-monoxid-érzékelő. Az anya gyorsan felkapta és kivitte őket az udvarra, kinyitotta az ablakokat, és hívta a tűzoltókat.

A családi házban egy cserépkályha üzemelt, amelynek meghibásodása miatt keletkezett szén-monoxid. A mérgező gázt a székesfehérvári hivatásos tűzoltók műszeres mérései is kimutatták. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően a két kislánynak és édesanyjuknak sem esett baja – írta a katasztrófavédelem a közösségi oldalán.

Felhívták a figyelmet: tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben keletkezhet szén-monoxid. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz, a kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a szoba levegőjét használják a fűtéshez.

Ha nem megfelelően működik a készülék, nem biztosított a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni.

– hangsúlyozták. Mivel ezt a mérgező gázt sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, fontos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol ilyen eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

A történteket versben is megörökítették:

Átlagos reggelnek indult.

Szabadnap, a gyerekek is itthon.

Békésen játszanak.

Valami sípol…

A szén-monoxid-érzékelő…

Kifele a házból!

Ajtó, ablakok tárva-nyitva.

112 – tűzoltók

Úton a segítség…

Jól vagyunk!

– Neked is van őrangyalod? A megbízható szén-monoxid-érzékelők listája ide kattintva érhető el – írták a bejegyzésben.

Borítókép: Bár a reggel a gyermekek számára ijedtséggel indult, azonban emlékezetes pillanattal zárult, amikor a tűzoltók búcsúzásként beültették Mirát és Szofit a gépjárműfecskendőbe (Forrás: Fejér VMKI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.