Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kámforrá vált Karácsony Gergely pénzhordó embere

Sok mindent tisztázhatna, ha Perjés Gábor elmondaná, milyen szerepe volt Tordai Csabának a 99 Mozgalom „mikroadomány-gyűjő” akciójában.

2023. 11. 16. 12:20
Forrás: Perjés Gábor (Fotó: Fazekas Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egyre szaporodnak a kérdőjelek a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos pénzgyűjtési akciója körül, az érintettek gyakorlatilag elérhetetlenné váltak lapunk számára.

Napok óta keressük a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábort, ám Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan a párbeszédes önkormányzati képviselő sem válaszolt megkeresésünkre. Perjéstől egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy milyen kapcsolatban volt Tordai Csabával, illetve, hogy a jogi főtanácsadónak miféle szerepe volt a mikroadomány-gyűjtési folyamatban.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a helyieknek is feltűnt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói múlt csütörtökön, a késő esti órákban megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található.

Érdeklődésünkre az adóhatóság közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. 

Hozzátették: 

a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra az annak elrendelésére illetékes bíróságnál.

A 99 Mozgalom bűncselekmény-gyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Az adományok gyűjtésével összefüggésben számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot. A botrány kirobbanása után Perjés Gábor a Mediaworks riporterének kérdésére mindenesetre azt a kijelentést tette, hogy „minden ki fog derülni”. 

Borítókép: Perjés Gábor (Fotó: Fazekas Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.