Kiderült, melyik diplomával kereshet a legjobban, akár félmilliós átlagfizetést is hazavihet egy fiatal pályakezdő

Ha eddig azt gondolta, hogy az informatikai vagy a mérnöki pálya fizet a legjobban, tévedett.

2023. 11. 14. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár havi több mint félmillió forintos bruttó átlagjövedelemre is számíthatnak a katonai felsőoktatás különböző szakirányain végzett frissdiplomások – derült ki a legújabb felmérésből.  A Honvédelem.hu-n olvasható beszámolóban kifejtik: bár a közhiedelem úgy tartja, hogy informatikai és mérnöki tanulmányokkal lehet a legkedvezőbb állásokat találni, s a 2020-ban végzett, tehát a munkaerőpiacra három éve belépő diplomások között valóban az említett szakok viszik a prímet, a lista azonban néhány meglepetést is tartogat: a rangsort a katonai képzéseken végzettek átlagjövedelme vezeti.

Az Oktatási Hivatal megrendelésére készült felmérésből kiderül: a három éve munkába állt diplomások között a katonai infokommunikációs és a katonai vezetői szakon végzettek vezetik a járandósági listát. A mesterszintű képzések körében szintén a katonai vezetői szak került a dobogó élére.

 

Forrás: Honvédelem.hu

Biztató eredmények, többféle képzés

– A katonai szakokon végzettek általánosságban valóban kiemelkednek a jövedelmet tekintve a más területen végzettekkel szemben – fogalmazott a lapnak Szászi Gábor ezredes. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatási dékánhelyettese ugyanakkor hangsúlyozza: a katonai szakokra jelentkezők nem kizárólag a friss rangsor élére került két területen keresnek többet, mint más szakok diplomásai.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a felvételi keretszám. Néhány éve még a százat sem érte el a beiskolázási létszám, azóta viszont jelentősen nőttek a Magyar Honvédség igényei.

– mondta az ezredes, aki arra is kitért, korszerű tudással felruházott fiatal tiszti állományt várnak a seregbe, ennek megfelelően idén 285 főben maximálták a felvehető hallgatói létszámot, jövőre ez a szám már 320-ra emelkedik.

 

A haderő tárt karokkal várja a jól képzett fiatalokat

A karon négy katonai és egy polgári képzés folyik, köztük a statisztikában kiemelt katonai infokommunikáció és a legmagasabb létszámmal futó katonai vezető szakok. A jövő katonai vezetőinek felkészítéséért felelős szakon a hallgatók szárazföldi és légvédelmi, harcászati, fegyveres, tereptani, vegyvédelmi és pszichológiai ismereteket szereznek, míg a katonai infokommunikáción a honvéd tisztjelöltek oktatása során az információvédelem, a felderítés, a rádióelektronika, a távközlés, valamint a villamos és mechanikai ismeretek kerülnek előtérbe. Mindkét tantervben helyet kap a vezetői tréning.

A kar katonai portfóliójába tartozik a katonai logisztikai alapképzés, de a civil hallgatók számára is hirdet oktatást. A nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzési szak azoknak szól, akik polgári hivatással kívánnak a honvédséghez közel tevékenykedni.

– Olyan speciális felkészültséggel és nyelvtudással rendelkező szakembereket bocsátunk ki, akik elsősorban a katonai diplomácia területén, például a NATO mellett vagy a katonai közigazgatásban helyezkednek el – tájékoztatott a honvédelmi szakember.

 

 

Minden katonai végzettség kiemelkedő lehetőségeket kínál

– A mostani felmérés arról az időszakról készült, amikor például az állami légiközlekedési szak első diplomásait még nem bocsátottuk ki. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán jelenleg a katonai vezetői szak mellett már az állami légiközlekedési alapképzési szak a legkeresettebb. Utóbbi különlegessége, hogy a gólyák azonnal specializálódnak: állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító és katonai repülőműszaki szakirányok közül választhatnak, míg a többi alapszakon csak a második év végén történik a specializáció kiválasztása – fejtette ki az ezredes.

Ez egyfajta versenyhelyzetet teremt a honvéd tisztjelöltek között, mert teljesítményük és tanulmányi eredményeik alapján egy rangsor felállítása után választható ki számukra a megfelelő szakirány.

 

Az ország különböző pontjain

Az államtudományi terület egészén végzettek átlagos illetménye a statisztika szerint a szintén átlag fölöttinek számító 466 ezer forint, mesterfokozatú diplomával rendelkezők körében 650 ezer forint. Az adatok alapján a frissdiplomások iskolai tanulmányaikat követően azonnal munkába tudtak állni. A katonai vezetők közel harmada Komárom-Esztergom vármegyében telepedett le, de kedvelt célpont Csongrád-Csanád vármegye is, míg a fővárosban 10 százalékuk marad.

A mesterszakosok között kiemelkedően Veszprém a legnépszerűbb (lásd fenti illusztrációnkat), illetve Fejér vármegye is előkelő helyen szerepel Pest és Komárom-Esztergom mellett. Az infokommunikációs végzettségűek nagyjából kétharmada Budapest, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében helyezkedik el.

Ezekben a vármegyékben él a legtöbb katonai vezető (Forrás: Honvédelem) 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Honvédelem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.