Kázmér 2024. március 4.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Magyar Nemzet
Forrás: Origó
2023.11.28. 11:32 2023.11.28. 15:45
Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Bűncselekmény lehet a Demokratikus Koalíció tagjainak adott kedvezmény – mutatott rá az Origónak a Századvég Intézet alkotmányjogásza. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: ebből is látszik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak.

– A korrupció ezen speciális, színházi formája kapcsán a politikai felelősség kérdése egyértelműen felvetődik: egy önkormányzatnak felelősen kell gazdálkodnia, itt pedig konkrétan az adófizetők pénzéből akarják kiegészíteni a DK-s párttagok jegyárkedvezményét – mutatott rá az Origónak adott interjújában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy óriási botrány robbant ki a Katona József Színházban. 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a lapunk birtokába került belső levélből kiderült: 

az előadások árának akár közel egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő Katona József Színházban a DK-tagok számára. 

Néhány éve Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését és a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett.

A szakértő szerint az ügyben a hűtlen kezelés gyanúja vetődik fel. 

Az ügy morálisan elfogadhatatlan, az átlagembernél sokkal tehetősebb baloldali politikusoktól pedig arcátlan, hogy elvárják, hogy kedvezményes jegyeket igénybe véve nézhessenek meg színházi előadásokat

– jelentette ki a hírportálnak az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: ebből is látszik, hogy ők nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak. Ha valóban olyan rossz lenne az emberek helyzete, ahogy beállítják, akkor pedig még inkább elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzéből élő baloldali politikusok, akik ki tudnák fizetni a teljes árú jegyet is, egyéni kedvezménnyel járnak színházba.

Ez egy kiegyenlítetlen versenyhelyzet: a színház sokkal alacsonyabb jegyárat határoz meg egy politikai párt tagjai számára, mint másoknak, még akkor is, ha amúgy a színház nettó költsége magasabb, a jegyárveszteséget pedig kipótolni kénytelenek a nem DK-s adófizetők is.

– mutatott rá a szakértő.

Az olyan politikai ügy, amely egy visszaélésszerű intézményi magatartást tekintve akár precedensként is szolgálhat, vagyis más színházak is követhetik ezt a rossz példát.

Ami az esetleges jogi felelősségi kérdéseket illeti, a hűtlen kezelés gyanúja merül fel.

A büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 376. § (1) bekezdése szerint, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el – magyarázta a szakértő, majd rámutatott: 

az, hogy a színház vezetősége pártpolitikai alapon osztogat kedvezményes jegyeket, az intézet megkárosítását jelenti, vagyis vagyoni hátrány okozását.

A Századvég kutatója kifejtette: ha kisebb vagyoni hátrány (50 000–500 000 Ft) okozásával valósult meg a bűnelkövetés, úgy a büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, amennyiben nagyobb (500 000–5 000 000 Ft) vagyoni hátrány okozásával valósult meg a bűnelkövetés, úgy a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés.

Borítókép: Máté Gábor (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.