Szabadabb kezet kaphatnak az egyetemek, eldönthetik, hogy mire adnak többletpontot

Megmarad az ötszáz pontos felvételi rendszer, de az egyetemek ez évtől nagyobb mozgásteret kapnak abban, hogy mely tantárgyakat fogadják el és milyen pluszteljesítményért adnak többletpontot – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a megújult felsőoktatási felvételi eljárás részleteit bemutató sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 15:00
tanulók, egyetmisták Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megéri a jelentkezőknek emelt szintű érettségit választani, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után egy pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok – mutatott rá Varga-Bajusz Veronika. 

Eddig központilag meghatározott esetekben járt többletpont, az idei évtől azonban az intézmények maguk döntik el, hogy a száz pontot milyen pluszteljesítményért, vállalásért ítélik oda – tette hozzá, majd hangsúlyozta: szinte minden egyetemen elismerik a nyelvvizsgát, az emelt szintű érettségit, a sportsikereket és a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, 

de az intézmények saját döntése alapján akár munkatapasztalat, szóbeli felvételi, előképzettség, önkéntesség vagy valamilyen felkészítő tanfolyam elvégzése is eredményezhet többletpontokat. 

Kiemelte: az önkéntes tartalékos katonai szolgálat – annak idejétől és tartalmától függően – 16, 32 vagy 64 pontot jelenthet, tehát akár ötszáz feletti pontszám is összegyűjthető. Mindenkit arra buzdítanak, hogy jelentkezzen a felsőoktatásba, „mert jó ma magyar egyetemistának lenni” – tette hozzá Varga-Bajusz Veronika.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke arról beszélt: mivel az újítások átlátása az első évben okozhat némi nehézséget, a HÖOK a minisztériummal együttműködve tájékoztató kampányba kezd. Hozzátette: saját roadshow-t indítanak, továbbá bekapcsolódnak az egyetemek rekrutációs programjaiba is, így csaknem ezer középiskolát fognak személyesen elérni a kampányban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.