Veszett szarvasmarhát találtak idehaza, járványügyi nyomozás indul

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha 13-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A fertőzést igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a Nébih arra figyelmezteti az állattartókat, hogy legyenek körültekintőek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék az állategészségügyi hatóságot.

Forrás: Nébih2023. 11. 16. 15:51
Debrecen, 2023. augusztus 17.
Szarvasmarha a 32. Farmer-Expo nemzetközi mezõgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon, a nyitónapon Debrecenben 2023. augusztus 17-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih laboratóriuma november 14-én igazolta a fertőzést a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszakóród településen idegrendszeri tüneteket mutató szarvasmarhából. 

Az állat a laboratóriumi vizsgálatot megelőző napon hullott el. 

A vármegyei kormányhivatal szakemberei a járványügyi nyomozást megkezdték. Az esetről és annak részleteiről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet – írják a közleményben.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését is kezdeményezte a Nébih a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt. Ezen a területen már évek óta vakcinálják a rókapopulációt, amely az ukrán oldalon megszűnt a háború miatt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a veszettség. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így tehát a házi- és vadállatok védelmezése az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.