Közel tízezer látogató fordult meg idén karácsony előtt a börtönökben

A büntetés-végrehajtási szervezet mindent megtesz, hogy a fogvatartottak a lehetőségekhez mérten a szeretteikkel éljék meg az ünnepeket.

2023. 12. 18. 14:18
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közel tízezer hozzátartozó köszönthette fogvatartott családtagját a börtönökben az adventi időszakban – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, amely minden évben lehetőséget biztosít rá, hogy a fogvatartottak személyesen vagy telekommunikációs eszközök útján szeretteikkel éljék meg az ünnepeket. 

– Decemberben eddig több száz hozzátartozó élt a családi beszélő lehetőségével és közel nyolcezer Skype-beszélőt bonyolítottak le a fogvatartottak

 – fogalmaztak, hozzátéve, a személyes beszélő mellett a telekommunikációs eszközök útján történő kapcsolattartás is nagyon népszerű, 2023-ban már 195 281 Skype videó-hívás valósult meg, ebből 7 920 decemberben.

Hangsúlyozták, a büntetés-végrehajtási szervezet sokat tesz azért, hogy az elítéltek a kapcsolatot fenntarthassák, erősíthessék a hozzátartozóikkal, ugyanakkor, mint fogalmaztak, a látogatófogadásoknak megvannak a maguk szakmai szabályai, amelyeket nem véletlenül találtak ki és amelyek standard protokollok a világ szinte összes börtönében. – A büntetés-végrehajtási szervezet felelőssége az, hogy a bv. intézetekben, intézményekben rend és biztonság legyen. A különböző tiltott tárgyak, amik a látogatófogadások alkalmával potenciálisan bejuthatnak az intézetekbe, nemcsak a fogvatartottak, de kollégáink biztonságát, életét is veszélyeztethetik – hangsúlyozták.

A szervezet azt is közölte, a családi látogatófogadás az enyhébb vagy általános kategóriába sorolt fogvatartottak részére engedélyezhető abban az esetben, ha a látogatófogadás napja előtti 6 hónapon belül a fogvatartott fegyelmi felelősségre vonására nem került sor, és két éven belül nem kapott tiltott tárgy tartása miatt fegyelmi fenyítést. 

– A családi látogatófogadás során a testi érintés, kontaktus engedélyezett. Sőt, annak érdekében, hogy a látogatásra érkező gyerekek komfortosan érezzék magukat, börtöneinkben családi látogató helyiségeket alakítottunk ki. Ezeken a helyeken játékokkal, színezőkkel foglalhatják el magukat a gyermekek, és lehetőségük nyílik a szüleikkel való közös játékra is 

– olvasható a BVOP tájékoztatásában.

Mint írták, az évnek ebben az időszakában felértékelődik a reintegrációs tisztek, a büntetés-végrehajtás pszichológusainak, vagy éppen a börtönlelkészek munkája, de a felügyelők emberséggel és határozottsággal biztosítják a börtönök rendjét is, hiszen a büntetés-végrehajtás feladata természetesen még ilyenkor is a biztonságos őrzés fenntartása.

A közleményből kiderül, a magyar büntetés-végrehajtási szervezet számtalan programmal, csoportfoglalkozással, filmvetítéssel, előadással biztosítja, hogy a fogvatartottak közelebb kerüljenek a karácsonyi ünnepkörhöz. Országszerte a büntetés-végrehajtási intézetekben szentmisét rendeznek a hívő elítélteknek karácsony közeledtével. 

– Az egyházi szervezetek nagymértékben támogatják a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs céljainak elérését. A börtönlelkészeknek köszönhetően a karácsonyi áldás és a szentírás idén is eljut azokhoz, akik az elkövetett bűncselekményük miatt szeretteiktől, családjuktól távol töltik az ünnepeket. Sőt, ilyenkor kivétel nélkül minden elítélt asztalára ünnepi menü kerül 

– tették hozzá.


Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.