Orbán Balázs: A magyar kormány nagyon komolyan veszi a határon túli magyar közösségek támogatását

Történelmi jelentősége van a szerb–magyar megbékélésnek.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 15:28
ORBÁN Balázs
Balatonfüred, 2023. július 30. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a 198. Anna-bál megnyitóján 2023. július 29-én a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország kormánya számára kulcsfontosságú, hogy a határon túli magyarság erős helyi képviselettel rendelkezzen – hangsúlyozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden Zentán.

Orbán Balázs a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) választási kampányrendezvényein vett részt a délvidéki településen. Mint mondta: a magyar kormány nagyon komolyan veszi, hogy a határon túli magyar közösségeknek rendelkezniük kell azokkal az intézményi hálókkal, amelyek lehetővé teszik az identitás megőrzését és annak átadását.

Nekünk Budapesten az a tapasztalatunk az elmúlt tíz év gyakorlatából, hogy annak a stratégiai szintű szerb–magyar együttműködésnek a kialakítása, megerősítése és megtartása, aminek következtében mindkét nép gyarapodik, nem mehetett volna végbe a VMSZ és Pásztor István, a VMSZ nemrégiben elhunyt elnöke nélkül

– húzta alá. Hozzátette: az utóbbi több mint egy évtizedben a magyar kormány és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ között stratégia partnerség alakult ki, szoros és jó együttműködés jött létre. Rámutatott: 

a keddi látogatás arra is alkalmat szolgáltatott, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Vajdaságba juttatott támogatások kiválóan hasznosultak, és a magyarság helyben maradását és erősítését szolgálják.

Orbán Balázs egyúttal arra kérte a helyi választókat, hogy a december 17-i előre hozott parlamenti és tartományi választáson támogassa a legnagyobb délvidéki magyar pártot.

Történelmi jelentősége van a szerb–magyar megbékélésnek

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy a szerb–magyar megbékélés történelmi jelentőségű. Ilyen mértékű megbékélést a magyarokon és a szerbeken kívül csak a németeknek és a franciáknak, illetve a németeknek és a lengyeleknek sikerült elérniük – húzta alá.

A VMSZ és a vajdasági magyar közösség számára óriási erőt jelent, hogy Pásztor István halála után Orbán Viktor fogadta a párt megbízott elnökét, és újra megerősítette szövetségét a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a helyi magyar közösséggel. Pásztor Bálint rámutatott: 

ahhoz, hogy továbbra is jó eredményeket érjen el a vajdasági magyar közösség, egyrészt erős magyar érdekképviseletre, másrészt pedig a VMSZ és a Fidesz szövetségére van szükség.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: MTI/Katona Tibor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.