Ismét kitűnő lesz a magyar uniós elnökség

Zsigmond Barna Pál államtitkár leszögezte, hogy Magyarország az EU egységében érdekelt.

2024. 01. 10. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi a tiszteleten és szuverenitáson alapuló európai együttműködésben hiszünk – írta közösségi oldalán Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Mint jelezte, nagy politikai felfordulást keltett Brüsszelben, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke európai parlamenti képviselőnek indul, így ideiglenesen akár az ebben a körben legtapasztaltabb Orbán Viktor miniszterelnök is lehetne az állam- és kormányfőkből álló testület elnöke. Kifejtette, a baloldal fél attól, hogy az elmúlt időszak válságainak rossz brüsszeli kezelése miatt, szerte Európában a tagállami és európai parlamenti választásokon, számos esetben jobboldali győzelem várható.

Hozzátette, a jobboldal megerősödése nem meglepő, ugyanis az emberek egyértelmű üzenetet küldhetnek Brüsszelnek: nem kérnek azokból a hibákból, amelyeket a túlterjeszkedő hatalom és bürokrácia az elmúlt években elkövetett.

Jelezte, hogy aggodalommal tölti el a baloldalt az is, hogy júliustól Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Az államtitkár rámutatott, hogy a magyarellenes Gwendoline Delbos-Corfield szerint kudarc lenne, ha normálisként tekintetének a magyar elnökségre, és felszólította a jelenlegi belga elnökséget, hogy folytassák a jogállamisági eljárást hazánk ellen. Ehhez kapcsolódóan felidézte azt is, hogy Petri Sarvamaa finn képviselő egyenesen a magyar szavazati jog megvonását kezdeményezi.

Felháborító, hogy a globalista elit elvárásai szerint, az új évet is azzal kezdik egyes politikusok, hogy megtámadják Magyarországot

– közölte Zsigmond Barna Pál.

– A magyar elnökség ismét kitűnő lesz. Felkészültünk, és mindent az alapján fogunk konstruktívan mérlegelni, hogy az adott felvetés valódi problémákra ad-e valódi válaszokat, figyelembe veszi-e a magyar, illetve uniós polgárok, hazánk és a többi tagállam, így egész Európa érdekeit – jelentette ki. Az államtitkár emlékeztetett: a szuverenitásunk védelméről szóló nemzeti konzultáció során a magyar emberek elmondhatják véleményüket a legfontosabb, Európa és benne Magyarország jövőjét meghatározó sorskérdésekről. Ugyanakkor leszögezte: a kormány a nemzeti konzultációban megjelenő magyar álláspontot fogja képviselni a brüsszeli fórumokon.

Magyarország az Európai Unió egységében érdekelt, egy olyan felelős együttműködésben, amely az elmúlt időszakban egyébként nem volt jellemző

– húzta alá Zsigmond Barna Pál.

Véleménye szerint lesznek viták, mert nem hisznek a diktátumokban, a leckéztetésben, és elutasítják a tagállami érdekek megkerülésének eddigi gyakorlatát. – Európa a párbeszéd kultúrájára épült, mi a tiszteleten és kompromisszumokon alapuló együttműködésben hiszünk – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar elnökség során professzionális munka következik. – A cél az, hogy minél jobban hozzájáruljunk Európa versenyképességének helyreállításához és egy nemzetállami együttműködésen alapuló, erős Európa visszaépítéséhez – hangsúlyozta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.