Kövér László az egyike azoknak, akik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja a NATO-bővítést, függetlenül attól, hogy adott esetben a kabinet mögött álló képviselőknek erről mi volt a véleménye – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki egyértelművé tette, elég volt abból, hogy Magyarország unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, ő maga pedig azok közé tartozik a Fidesz-frakción belül, akik nem támogatják a svédek csatlakozását.

Forrás: Index2024. 01. 25. 10:47
Kövér László Borítókép: Kövér László az Országgyűlés elnöke (Fotó: MTI/Vajda János)
Kövér László Borítókép: Kövér László az Országgyűlés elnöke (Fotó: MTI/Vajda János)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László az Indexnek adott telefoninterjút a NATO-csatlakozással kapcsolatban. A Magyar Országgyűlés elnöke világosan fogalmazott, elmondta: – Egyszerűen elég volt abból, hogy a hazánk unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, akiknek ha éppen nem jut eszükbe semmi más, vagy éppen valamiről el akarják terelni a figyelmet, akkor Magyarországba törlik a sáros cipőjüket.

– Csak hogy világos legyen: már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen – tette hozzá Kövér László, aki azt is kijelentette, hogy ő is azok közé tartozik a Fidesz-frakción belül, akik nem támogatják a csatlakozást.

Szeretné, ha Magyarországnak lenne oka támogatni a svédek csatlakozását

Kövér László elárulta, örülne, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák neki az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassa az álláspontját. Ehhez arra van szükség, hogy ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennének bennünket.

– Nem hiszem, hogy ez túl nagy igény lenne. Számunkra mindennél előrébb valóak a magyar érdekek – ez még talán természetes

– magyarázta a házelnök.

Ehhez olyan fokú bizalom kell, amelynél nincsen erősebb – jelentette ki, majd emlékeztetett, Svédország az elmúlt időszakban Magyarországhoz arroganciával és negligenciával viszonyult.

– Arról van szó, hogy a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni.

– Különös tekintettel arra, hogy miután a parlament jó szándékkal ratifikálta a finnek csatlakozását, Finnország azonnal csatlakozott az Európai Bíróság előtt zajló eljáráshoz Magyarországgal szemben. Ráadásul csak azért, mert gyermekeinket minden áron meg akarjuk védeni az LMBTQ-agymosás ellen – mutatott rá Kövér László.

Mit tegyen Svédország?

Az Országgyűlés elnöke szerint „például érdemes lenne egymást komolyan venni”. Kövér László szerint nem Magyarország dolga könyörögni a problémák tisztázására egy ilyen helyzetben.

– Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében

– jelentette ki Kövér László, majd feltette a kérdés:

– Vajon őszintén gondolják, hogy életre-halálra akarnak szerződni velünk, akikkel szemben a legkisebb tiszteletet sem hajlandók mutatni?

A teljes interjú ide kattintva elérhető.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.