Hogyan böjtöljön a modern ember?

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február tizennegyedikére esik.

Forrás: katolikus.hu2024. 02. 13. 10:28
null
Sepsiszentgyörgy, 2024. január 21. Résztvevõk az ökumenikus imahét kezdõnapján az unitárius templomban tartott istentiszteleten Sepsiszentgyörgyön 2024. január 21-én. A sepsiszentgyörgyi magyar történelmi egyházak Zelenák József evangélikus-lutheránus lelkész-esperes kezdeményezésére 25 éve, 1999-ben kapcsolódtak a nemzetközi ökumenikus imahéthez. A hívek tíz templomban tíz estén át zarándokolnak sorra egymás templomaiba és tartanak istentiszeletet a vendéglelkészek. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 14-ére esik – hívta fel a figyelmet a katolikus.hu. A hírportál emlékeztet: a keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek lehetőleg csak egyszer étkezzenek és még kétszer vehetnek magukhoz élelmet (hazánkban ez a szabály abban a formában honosodott meg, hogy csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk). 

E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A görögkatolikus egyházban hamvazószerda előtti hétfőn megkezdődik a nagyböjti időszak.

A húsételtől való tartózkodás nem önmagában tekinthető böjti cselekménynek

– hangsúlyozta a hírportál. Mint írták, egyszerűen a hús fogyasztása az ókori, középkori ember számára sokszor ritka, ünnepi alkalomnak számított, vagyis az erről való lemondás az adott kultúrában valóban a bánat és az önmegtagadás alkalmas kifejezőeszközének bizonyult. A modern embernek fel kell tennie magának a kérdést:

mi az az érték, szokás az életemben, amihez általában ragaszkodom és az Isten előtti meghajlás jeleként szívesen lemondanék róla?

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/Kátai Edit)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.