Humanitárius katasztrófát igyekszik enyhíteni a Hungary Helps Csádban

Az ötvenmillió lakosú Szudánban tíz hónapja tört ki újabb háború.

2024. 02. 26. 14:01
Borítókép: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára (MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csádban nyújt segítséget a Hungary Helps azzal a céllal, hogy megelőzzék, illetve enyhítsék a humanitárius katasztrófát – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Azbej Tristan a köztévében úgy fogalmazott, 

Csádban a csecsemőhalandóság huszonkétszerese az európainak, a gyerekek fele alultáplált, a Csád-tó kiszáradása és a Boko Haram iszlám terrorszervezet miatt sok a belső menekült, ráadásul a környező országokból is milliók érkeznek.

 – Az ötvenmillió lakosú Szudánban tíz hónapja újabb háború tört ki, tízmillió embernek kellett elhagynia otthonát, közülük kétmillión külföldre menekültek, jelentős részük Csádba – tudatta. Hozzátette, a közelben lévő Nigéria a Boko Haram pusztításaitól szenved, Nigerben politikai instabilitás van. 

Csád a nagy kihívások ellenére Közép-Afrika egyetlen stabil állama, de ha ez az ország is meginog, a térségből akár migránsok tízmilliói indulhatnak Európa felé

 – hangsúlyozta az államtitkár. 

Kiemelte, a Hungary Helps számára a legfontosabb az élet mentése; filozófiája, hogy a segítségre szorulókhoz a megértés szándékával közelít, nem akarja rájuk erőltetni saját elképzeléséit, a segítséget közvetlenül oda viszi, ahol szükség van arra, a csádi kormány és hatóságok pedig jó partnerek ebben. 

Vogel Dávid, a Hungary Helps első afrikai, Csád fővárosában, N'Djamenában lévő kirendeltségének vezetője az ott rögzített felvételen elmondta: elsősorban orvosi ellátással, gyógyszer- és élelmiszer-adományokkal, az ivóvízellátás javításával segítik a csádiakat és a szomszéd országokból érkező menekülteket. 

 

Borítókép: Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.