Labdába sem rúghattak a szélsőbaloldaliak a rendőrség megelőző intézkedéseinek köszönhetően + videó

Nem történt erőszakos bűncselekmény a kitörés napi rendezvényekhez kapcsolódóan, ami a rendőrség hatékony munkáját dicséri – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A miniszterhelyettes emlékeztetett: tavaly szélsőbaloldali aktivisták hátulról, aljas módon támadtak mit sem sejtő járókelőkre, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Az államtitkár kijelentette: nincs az a neokommunista ideológia, amelyik indokolna ártatlan emberek ellen elkövetett erőszakos cselekményeket.

2024. 02. 14. 9:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendőrség megelőző intézkedésekeinek köszönhetően semmilyen erőszakos cselekmény nem történt a fővárosban a szélsőséges szervezetek rendezvényeihez kapcsolódóan – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Egy éve történtek a brutális Antifa-támadások Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón. A miniszterhelyettes emlékeztetett: bő egy évvel ezelőtt szélsőbaloldali terroristák érkeztek Magyarországra, egy húszfős csoport embervadászatot szervezett. Tömegközlekedési eszközökön figyeltek fel az áldozataikra, akiket a ruhájuk alapján vagy véletlenszerűen választottak ki.

Hátulról támadtak

Hátulról, aljas módon támadták meg a járókelőket, elsősorban a lábukra mértek ütéseket vascsövekkel és viperákkal, hogy ne tudjanak védekezni, majd a földre rogyott áldozatot kezdték el ütlegelni. 

Volt, akinek a fejére 13 ütést mértek nagy erővel, többeknek felhasadt a fején a bőr, minden testrészükön zúzódások keletkeztek és olyan sérüléseket okoztak nekik a támadók, amelyek könnyen életveszélyt idézhettek elő. Az áldozatokat lefújták gázspray-vel, hogy ne lehessen a támadókat azonosítani, illetve a szemtanúk felé is fújtak, hogy azok se ismerjék fel őket később, valamint az arcukat is eltakarták. Az áldozatok magyarok, lengyelek és németek voltak – tájékoztatott az államtitkár.

A neokommunista ideológia eredménye

Rétvári Bence hangsúlyozta: a hátulról, aljas módon megtámadott emberek magukat biztonságban érezve sétáltak a nagy forgalmú köztereken, a szélsőbaloldaliak pedig a támadás során a földön fekve, védekezésre képtelen állapotukban ütötték őket kézzel-lábbal, illetve a náluk lévő eszközökkel. – Elfogadhatatlan, hogy ilyen történik, 

nincs az a neokommunista ideológia, amely indokolná, hogy emberekre az utcán erőszakkal rá lehetne támadni, ráadásul olyan áldozatokat is szedtek a támadások, akik semmi olyan ideológiát nem vallanak, amely a szélsőbaloldaliak eszméivel ellentétes lenne 

– szögezte le az államtitkár.

Lebontanák a társadalmi rendet

Hozzátette, az Antifa mozgalomnak velejárója az erőszak, a szélsőbaloldali szervezet célja a társadalmi rend lebontása, valójában csak anarchiát és a hatalom felszámolását akarják. Elfogadhatatlan, hogy külföldről ezért érkezzenek Magyarországra és ilyen merényleteket kövessenek el Budapest utcáin – fogalmazott. A sérülésekről az államtitkár elmondta, hogy 

kettő és hét centiméter hosszúság közti repesztett sebeket okoztak az áldozatoknak: bevérzéseket, zúzódásokat, ujjtörést, alkarcsonttörést, agyrázkódást, valamint arcsonttörést is el kellett szenvedniük. 

Rétvári Bence különösen felháborítónak nevezte, hogy embereket fényes nappal forgalmas utcán verjenek véresre. Kiemelte: a kormány minden esetben a törvénytisztelő polgárok oldalán áll, az áldozatokat védi, az erőszak alkalmazására semmilyen magyarázat nem fogadható el az elkövetőktől – jelezte az államtitkár.

Kuczik János országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy a szélsőbaloldaliak a tavalyi becsület napja rendezvény miatt érkeztek Magyarországra. A tavalyi véres eseményeket követően 48 óra alatt három főt fogtak el, további 14 főt azonosítottak, így 17 fővel szemben folyik jelenleg az eljárás. Idén emiatt rendeltek el Budapest területén fokozott ellenőrzést múlt csütörtöktől, az állandó rendőri jelenléttel akadályozták meg, hogy 2024-ben is hasonló jogsértések történjenek, mint tavaly. 

A rendvédelmi szakember kitért arra is, hogy a rendőrség a szélsőséges csoportok által látogatott szórakozóhelyeken és aluljárók közelében nagy létszámban jelen volt, térfigyelő kamerákon ellenőrizték Budapest belvárosát, továbbá együttműködtek a hazai és külföldi társszervekkel. Két megmozdulást megtiltottak, mert azokon szélsőséges eszméket hirdettek, és alkalmasak voltak a nyugalom megzavarására. A fokozott ellenőrzés ideje alatt 309 főt igazoltattak, mindannyian szélsőséges, radikális csoportokhoz tartoztak. 

Idén öt főt állítottak elő, ebből egyet azért, mert többszöri felszólítás ellenére az illető nem volt hajlandó a bejelentett rendezvényen a maszkot levenni, ketten késeket és gázspray-t tartottak maguknál, ketten pedig jogszabályba ütköző módon viseltek lőfegyvert, ellenük szabálysértési eljárás indult. 

Emlékezetes: tavaly ilyenkor egy külföldi szélsőbaloldali csoport tagjai támadtak meg és vertek véresre általuk radikális jobboldalinak vélt embereket. Többen olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházba kellett őket szállítani. A bűnszervezet négy tagja ellen már vádat emeltek, a többi bűntársukat pedig még keresi a rendőrség.

Egyikük, Ilaria Salis jelenleg azért van letartóztatásban, mivel ellene bűnszervezetben elkövetett háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az olasz terhelt szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a családi állapotáról és személyes kapcsolatairól is. 

Borítókép: Kilétüket rejtegetni próbáló szélsőbaloldali tüntetők vonulnak a Széll Kálmán téren 2024. február 10-én (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.