Össze kell tudni fogni a gyermekekért

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató vezetője szerint a gyermekek méltóságát csak lesilányítja, ha az erről szóló közbeszéd csupán politikai érdekek mentén tematizálódik.

Forrás: Origó2024. 02. 27. 15:28
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bántalmazás éppúgy jelen volt fiatalkorom éveiben, mint azok jelenléte, akik hitelesen és tisztességesen neveltek bennünket – idézte fel a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó Kothencz János, aki egykor maga is állami gondozásban nőtt fel.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója az Origónak elmondta: 

A gyermekek méltóságát csak lesilányítja, ha az erről való közbeszéd csupán politikai érdekek mentén tematizálódik. A gyermekek ügye messze felette kell hogy álljon bármely ideológiai csoport érdekeinek, úgy is mondhatnám, ez egy abszolút közös nevező kell hogy legyen. Miközben egyesek rendszerbántalmazásról beszélnek, joggal vetődhet fel a kérdés, egyáltalán mit értünk rendszer alatt.

Kothencz János a nevelőszülők hiányával kapcsolatban felidézte: egy tavaly bemutatott kutatásukban leírták, hogy a nevelőszülői társadalom egyre inkább elidősödik, ugyanakkor a beáramló nevelőszülői hivatásvállalás szinte ezzel párhuzamosan csökken.

A főigazgató a gyermekvédelem jövőjét úgy látja, hogy érdemes alaposabban áttekinteni és felülvizsgálni a gyermekvédelmi törvény egyes elemeit, miközben fontos a kontroll kiszélesítése a szakellátásban, és az alkalmasság kritériumainak újragondolása is szükségszerűvé vált. – A kormány ebben is jó úton halad – állapította meg.

A keresztény gondolkodásmód és a mindig tenni akaró civil kurázsi értékeket jelentenek. Nem lehet a szociálpolitika az állam monopóliuma. Kölcsönösen kell tudnunk segítenünk egymást. Ez a kölcsönösség az, ami valójában állami és nem állami közreműködők közt az összefogást jelenti. Össze kell tudnunk fogni a gyermekért

– emelte ki Kothencz János.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.