Tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség a gyermekvédelemben

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség – tájékoztat az MTI. A frakcióvezető beszélt még a svéd–magyar viszonyról és a köztársaságielnök-jelöltről, Sulyok Tamásról is.

Forrás: MTI2024. 02. 25. 8:17
KOCSIS Máté
Balatonalmádi, 2024. február 22. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésérõl tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én. A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté az interjúban érzékeny és fájdalmas veszteségnek nevezte Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását, de mindketten olyan konzekvens döntést hoztak, amely szerinte példaértékű. 

A jobboldalon, ha hiba van, akkor annak van következménye, a baloldalon pedig a bűnöknek sincsen.

Varju László „elítélt bűnöző”, aki még mindig kapaszkodik a székébe, talán egyre reménytelenebbül, de ez lenne a pillanat, amikor megmutathatná a baloldal, hogy Fekete-Győr Andrással együtt ők is képesek vállalni tetteik következményét – mutatott rá a frakcióvezető.

Az elmúlt hetekben több olyan gesztust tett Svédország Magyarországnak, amelyek értékelhetők, önmagában a miniszterelnök látogatása is ezek közé tartozik. Svédországban is inkább a baloldali és liberális pártok gyalázták Magyarországot, de az egész svéd politikai elit vagy aktívan, vagy minimum passzívan, de tűrte a sértő és valótlan állítások elhangzását – mondta el Kocsis Máté. Hozzátette: a gesztusok reménykeltők, a frakció részéről elhárult minden akadály Svédország NATO-tagságának ratifikációja elől.

A köztársaságielnök-jelöltet, Sulyok Tamást úgy jellemezte a frakcióvezető: talán a legtekintélyesebb közjogi testület elnöke, kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse és a Köztársasági Elnöki Hivatal vitán felül álljon az elkövetkező években – közölte.

Az államfőválasztásnak 1990 óta világos rendje van. Amikor a baloldal van kormányon, fel sem merül, hogy ne ők válasszanak köztársasági elnököt, viszont ha a jobboldal, akkor ezt a jogot el akarják vonni. 

Miért nem jutott eszükbe ez akkor, amikor ők voltak többségben a parlamentben?

– tette fel a kérdést.

A kormány vizsgálatokat rendelt el a gyermekvédelem helyzetével kapcsolatban, meg kell nézni egy „pillanatképen” a gyermekvédelem mai állapotát. Sokan vagyunk az országban, akik sejtjük, hogy nincs minden rendben – fogalmazott Kocsis Máté. Hozzátette: körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. 

Tovább szigorodnak a pedofil-bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit

– emelte ki a frakcióvezető. Hozzátette: emellett kezdeményezik, hogy a tizennyolc év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el – mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel –, illetve azt is, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

Új gyermekvédelmi rendszert kívánnak kialakítani, tiszta, világos szabályokkal és felügyelettel.

– hangsúlyozta Kocsis Máté. Jobban kell látnia az államnak, hogy kik vezetik ezeket az intézményeket, ezek az emberek milyen életmódot folytatnak, milyen szabályokat nem tartanak be, milyen pszichológiai állapotban vannak, és életük minden egyes részére kiterjedő vizsgálat alá kell hogy essenek – fejtette ki.

A gyermekekkel való foglalkozás nem játék, és a társadalom egységes abban, hogy zéró toleranciát kell mutatni. Azonban az a kialakulóban levő közhangulat, amely szerint a gyermekvédelemben dolgozó összes ember bűnös, messze elutasítandó. Az államnak az a kötelessége, hogy világos szabályokat alkosson, ezáltal megvédve azokat is, akik tisztességgel végzik a munkájukat – szögezte le a frakcióvezető.

Amikor 2021-ben az első gyermekvédelmi törvénycsomagot elfogadták, annak egy pontját sem támogatta a baloldal. Még azt sem, hogy súlyosbítsák a pedofil elkövetők szabadságvesztés bűncselekményeit vagy bárki számára elérhető pedofil-nyilvántartást hozzanak létre. Ezért a Fidesz frakcióvezetője „minimum arcátlanságnak” nevezte, hogy bármelyikük képes kiállni a gyermekvédelmi tüntetésen.

A bicskei igazgató ügye felkavaró, vérlázító, és rettenetesen szomorú, hogy 1990 óta a helyén lehetett egy ilyen ember, akit még Demszky Gáborék időszakában neveztek ki – jegyezte meg.

A baloldali politikusoknak, ha egy pillanatig is komolyan gondolnák az ügyet, már 2021-ben is az igen szavazatukat kellett volna adniuk a pedofilellenes törvényhez, de ők ellenezték azt, sőt Brüsszelbe jártak feljelentgetni a kormányt a gyermekvédelemmel kapcsolatos szigorítások miatt – mutatott rá Kocsis Máté.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.