Egy exkommunista vörösbáró Juhász Péter fő támogatója – miközben végrehajtás és komoly deficit nyomása alatt a kampánya

Juhász Péter, a baloldali botránypolitikus, Bajnai Gordon szövetségese egyre nagyobb bajban van. A zavaros pénzügyei miatt a napokban nem véletlenül mondta azt, hogy szívesen elfogadna Soros-dollárokat.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 03. 13. 11:18
Bajnai Gordon és Juhász Péter
Bajnai Gordon és Juhász Péter Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliós hiányt halmozott fel Juhász Péter kampánya, miközben maga a pénzügyi háttér is aggályos 

A Bajnai-féle Együtt párt egykori botránypolitikusa, Juhász Péter nemrég bejelentette, hogy visszatér a politikába, és polgármesterjelöltként méreti meg magát Budapest V. kerületében. A többek között Facebook-csoport-adminisztrátorként és baloldali influenszerként is közéleti szerepet vállaló Juhász a tőle korábban már megszokott módon ismét adománygyűjtésbe kezdett kampányának finanszírozása érdekében írja a Tűzfalcsoport.

Juhász Péter
Juhász Péter. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor minden jel arra utal, hogy az egyetlen ellenzéki párt támogatását sem élvező (Juhászt eleinte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatta, ám idővel ők is kihátráltak mögüle) bukott politikustól a választók is elpártoltak, ugyanis kampánya a honlapon elérhető elszámolás szerint hosszú ideje milliós hiányban van.

Összehasonlításképpen: az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló 2013. évi LXXXVII. törvény az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt részére egymillió forint összegű állami támogatást biztosít, amely összeget a törvény hatályba lépését követő általános választását követő évtől kezdődően a statisztikai hivatal által a tárgyévet megelőző évre megállapított fogyasztói árindexszel kell évente növelni. Ez a 2022-es országgyűlési választásokon egy egyéni képviselőjelölt esetében 1,2 millió forintos összeget jelentett.

Vagyis Juhásznak már most, szűk három hónappal a választások előtt felhalmozott hiánya meghaladja egy egyéni országgyűlési képviselőjelölt kampánytevékenységre fordítható állami támogatásának teljes mértékét. Mindezt úgy, hogy egy budapesti választókerület adott esetben több fővárosi kerületet is felölelhet, amely értelemszerűen érinti a kampánykiadások nagyságát is.

A támogatók pénze – „az észszerű költségvetés jegyében” – többek között Facebook-hirdetésekre, széldzsekire és matricára ment el. 

Juhász tehát minden jel szerint komoly gondban van, ezt igazolja minapi kijelentése is: – Sorostól is boldogan fogadnék el pénzt, ha egyébként finanszírozna itt bármit Magyarországon, de még nem jutott el hozzám.

A kijelentés kapcsán érdemes rögzíteni, hogy a jogalkotó által tavaly év végén elfogadott szuverenitásvédelmi törvénnyel bevezetett módosítások értelmében jelölt a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választáson nem használhat fel. 

A törvény emellett új tényállással (választói akarat tiltott befolyásolása) egészítette ki a Büntető törvénykönyvet is, rögzítve, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fő kérdés tehát továbbra is az, hogy miből finanszírozhatja a beérkező támogatásokat meghaladó mértékű kampánykiadásokat az a Juhász Péter, aki közéleti pályafutása során visszatérően hangoztatta, hogy életét a szegénység és a nélkülözés körülményei jellemzik. Mindez már csak azért is kiemelt figyelmet érdemel, mert – amint azt a titkosszolgálati jelentés is rögzítette – Juhász Péter cége, a KözösÜgyünkNonprofit Kft. üzleti kapcsolatban áll a guruló dollárokból 1,4 milliárd forint összegben részesülő, Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdattal.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a választási kampányban ömlött a pénz a KözösÜgyünk-höz, amelyből a cég gyanús hirdetéseket finanszírozott. A társaság 2022. január 1. és április 3. között 71 ezer eurót költött csak Google-hirdetésekre. 

A cég Facebookon két helyen is hirdetett a Nerpédia oldalon, illetve Juhász Péter saját felületén. Előbbin 2019 és 2023 között összesen 38 millió forintot, utóbbin közel kétmillió forintot tapsolt el. A 2022-es választási kampányban Juhász tehát budapesti politikai szereplőként több millió forintot tudott fordítani vidéki kampányokba.

Juhász Péter szívesen elfogadná Soros támogatását. Fotó: AFP

 

Juhász a pénzért megtagadja a saját korábbi pártja elveit is

Az akkori sajtóbeszámolók szerint többek között a múlt lezárásával, az ügynökakták nyilvánosságra hozásával is kampányolt a Juhász Péter nevével is fémjelzett Együtt 2014 mozgalom. A párt megalakulását követően rendszeresen tartott olyan programokat, ahol antikommunista elveket fogalmaztak meg.


Ugyanakkor minden jel szerint a korábbi elveket mégiscsak háttérbe szorította a politikai szükségszerűség. A botránypolitikus, már-már a kétségbeesés jeleit mutatva, a következőképpen kalapozik támogatásért az oldalán:

Nincs párttámogatás […], csak te vagy! A polgármesteri kampányomat a saját pénzemből és a te támogatásodból valósítom meg. Nekem támogatókra van szükségem! Légy az egyik! Számítok rád […]. Ha csak 1-2 ezer forinttal tudsz támogatni, azzal is erőt adsz nekem! Kérlek, ne habozz, vágjunk bele!

Bár a fentiek alapján arra következethetnénk, hogy Juhász kampányát mikroadományokkal a hétköznapi választók tartják életben, erre némileg rácáfol, hogy március elején jó barátja a botránypolitikus segítségére sietett, és kétmillió forintot utalt Juhásznak. 

Ám az Együtt néhai elnökét ez sem segítette ki érdemben a pénzügyi nehézségekből, hiszen kampánya jelen állás szerint is közel 1,5 milliós mínuszban van. Mindez úgy, hogy a támogatók  – a Bojár által utalt összeget is beleértve – ezidáig kicsit több mint 4,15 millió forintot folyósítottak Juhásznak, aki ezt jóval meghaladóan, 5,5 millió forint felett költött.

Juhász támogatói közül – egyedüliként teljes névvel – az a Bojár Gábor tűnik fel, akiről az Origó készített részletes portrét. Ebből kiderül, hogy Bojár a Kádár-rendszerben kapott nagyon komoly állami beruházások révén alapozta meg milliárdos vagyonát. Vállalkozói tevékenységét a rendszerváltás előtt, 1982-ben kezdte, amikor Tari István Gáborral megalapította a Graphisoft GMK-t, amely egy CAD-szoftvereket fejlesztő cég. Első komoly megrendelésüket a Kádár-rendszerben épülő Paksi Atomerőműtől kapták, ahol a csőhálózat háromdimenziós modellezését végezték.

Juhász és Bojár kapcsolata nem új keletű, 2016-ban Bojár a francia Riviéra egyik gyöngyszemében, Nizzában található villájában nyaraltatta Juhász Pétert és feleségét.

Juhász kampányköltségeinek mínuszos egyenlege idén februárban gyakorlatilag hétről hétre folyamatosan nőtt, mígnem átlépte a kétmillió forintos összeghatárt is.

 

Közben Juhász cége végrehajtás alatt

Juhász rendszeresen azzal kérkedik, hogy szeret győztes bírósági eljárásai kapcsán végrehajtási eljárásokat indítani, úgy tűnik, a saját cége kapcsán sem ismeretlen a végrehajtási eljárás, mivel 2022. június 4. és 27. között összesen tíz végrehajtási eljárás indult a KözösÜgyünk Kft.-vel szemben.

Ahogy arról a baloldali sajtó is beszámolt, Juhász újabb végrehajtási eljárásokkal néz szembe. Január 26. napjától egy, a hivatalos céginformációs adatok szerint jelenleg is tartó végrehajtási eljárást indítottak Juhász cége ellen.

Jóllehet Juhász azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban – vonatkoztatva a baloldali vezetésű angyalföldi önkormányzattal szembeni tartozására is – az RTL-nek közel egy héttel ezelőtt, hogy korábbi tartozást már rendezte, a meglévőt pedig hamarosan befizeti, a jelenlegi hivatalos adatok szerint az ügy még végrehajtónál van.

 

Borítókép: Juhász Péter és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.