Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Idén kiengedhetik a börtönből Gyurcsány volt titkosszolgálati főnökét

Várhatóan szeptemberben szabadul a börtönből a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Galambos Lajos – tudta meg a Magyar Nemzet. A Gyurcsány-kormány volt elhárítófőnökét korábban vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélte el a bíróság.

2024. 03. 22. 4:52
Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, Magyarország egykori miniszterelnöke, kampányol Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónap múlva elhagyhatja a börtönt a korábban négy év szabadságvesztésre ítélt Galambos Lajos, aki a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója volt – értesült a Magyar Nemzet.  

Molnár Lajos, Galambos ügyvédje lapunk megkeresésére elmondta: tudomása szerint ügyfele már kérvényezte a reintegrációs őrizetet, aminek kezdetére várhatóan szeptemberben kerülhet sor. Ez a tíz hónapos kedvezmény azt jelenti, hogy az egykori NBH-főnök nyomkövetővel, otthon töltheti majd le büntetésének (aminek jó magaviselet esetén kétharmadát kell csak leülnie) utolsó hónapjait.  

Ebben persze semmi meglepő nincs, Galambos vonatkozásában ugyanis a reintegrációs őrizet törvényi feltételei fennállnak: nem minősül visszaesőnek, nem erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el, és a büntetése nem haladja meg az öt évet.

Titkosszolgálati kifizetőhely?

Ismert, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal korábban kémkedéssel is vádolt, majd felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

Az ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején alapított Egymásért, Egy-Másért Alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – amelynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban Ázsiából hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, és a vezetők sokmilliós összegeket kaphattak.

Négy év jogerősen

A bíróság végül 2021 szeptemberében egy megismételt elsőfokú eljárásban Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlott két év hat hónapot kapott, szintén vesztegetés miatt, valamint négy évre őt is eltiltották a közügyektől.

Mivel a vádlottak fellebbeztek, az ügy újra az ítélőtáblára került, amely 2022. szeptember 13-án lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.