Még kijavítható a migrációs paktum, ha változás lesz az Európai Parlamentben

Bakondi György szerint még a baloldali-liberális vezetésű országokban is változott a migráció megítélése.

2024. 03. 13. 13:25
null
Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőr és katona járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a határátkelőhely közelében, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időben több európai ország számára mintaadóvá váltak, hiszen a határkerítés építése mellett döntött Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős embercsempész bandák tették át működésüket a magyar határról a bosnyák–horvát határra, ami azzal is magyarázható, hogy a magyar rendőrök sikeresen őrzik a magyar határt, és eredményesen működik a határzár – tájékoztatott Bakondi György a közszolgálati televízió műsorában.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: a magyar határon kedd reggel 627 határsértőt fogtak el, ami egy évvel korábban akár tízszer ennyi is lehetett, de így is magas szám.

Az, hogy a magyar rendőrség sikeresen őrzi a határt és eredményes a határzár, kihat a migránsok mozgására:

 jelentős átterelő hatás figyelhető meg Bosznia-Hercegovina és Horvátország irányába.

Ott ezért akár tízszeres a növekedés a migránsok mozgásában, ami kihat Szlovéniára, Ausztriára és Olaszországra is – állapította meg a főtanácsadó, aki arra is kitért, hogy a hajózási útvonalakon az időjárás kedvezőbbre fordultával ugyancsak élénkülés figyelhető meg, amivel együtt jár a balesetek számának növekedése. – Már most többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban – mondta Bakondi György. Arról, hogy mi okozhatja idén tavasszal a migránsok számának növekedését, a főtanácsadó úgy vélekedett: az időjáráson túl komoly szerepe lehet azoknak a döntéseknek, amelyeket a migrációs paktummal kapcsolatban az Európai Parlament (EP) meghozott. Ezen paktum végrehajtási rendeleteinek kidolgozása zajlik, mégpedig kapkodva, saját végrehajtási szabályaikat is megsértve – emlékeztetett.

– Ennek egyik oka, hogy szerették volna, ha még a jelenlegi összetételű EP fogadja el azokat, mert korántsem biztos, hogy a következő testület a mostani baloldali-liberális túlsúlyt fogja mutatni – mondta. Szerinte a túlsúlyhoz tartozó országok vezetői érzékelik, hogy 2015-höz képest jelentősen változott a migráció megítélése a lakosság körében. Ez egyértelműen a bekövetkezett terrorakciók, a súlyos köztörvényes bűncselekmények, a nők elleni erőszakos cselekmények hatása.

Álláspontja szerint ma már ez elérte a politika szintjét is, ahol az időközben megtartott választások eredményein is látszik, hogy csökken a baloldali-liberális túlsúly, és előretörnek a konzervatív, nemzeti alapon politizáló pártok.

Bakondi György szerint ezért siettetik azoknak az intézkedéseknek az elfogadását, mint az ujjlenyomatvétel vagy a migránstáborok létrehozása az unió külső határain, amelyek a szavazókban biztonságérzetet keltenek. A főtanácsadó megjegyezte: joggal reménykedhetünk abban, hogy ha egy más összetételű parlament és bizottság kezd neki a végrehajtási szabályok kidolgozásának, a most meghozott döntések korrigálhatók is lehetnek. – Ezért nagy jelentősége van a most következő európai parlamenti választásnak – hívta fel a figyelmet miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.