Megnyílt a katonák előtt a hadiipari fellegvár

A haderőfejlesztés sikerének egyik alapköve, hogy a hazai védelmi ipar újjáéledjen.

2024. 04. 08. 13:49
Lynx, haderőfejleszés, magyar honvédség
Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglátogatta a Lynx gyalogsági harcjármű hazai gyártását az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár állománya a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban – számolt be a honlapján a Magyar Honvédség.

A haderőfejlesztés és a hazai védelmi ipar egyik fellegvára a zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt., amelynek futószalagjáról az alapkőletételtől számított három éven belül, 2023 végén le is gördült az első magyar gyártású KF41 Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjármű.

A magyar szakképzett személyzet által alkalmazott legújabb gyártási és terméktechnológiák eredményeként a legmagasabb minőségű járműveket adjuk át a Magyar Honvédségnek

– méltatta a gyártás jelentőségét Andreas Baumeier, a Rheinmetall Hungary Zrt. operatív igazgatója.

A „magyar haderőfejlesztés koronaékszerének” nevezett gyalogsági harcjárművek gyártása közel sem az egyetlen cél, hiszen – a harcjárműcsalád moduláris felépítését kihasználva – a jármű egyéb változatait is hazánkban fogják előállítani, többek között a mentő, felderítő és parancsnoki típust, utóbbiakból előreláthatólag a 2025-ös év során le is szállítják az első darabot.

A vállalat profiljának egyik kiemelt eleme – a gyártás és a fejlesztés mellett – a tesztelés. A komplexum külön erre a célra kiépített tesztpályái rendkívül változatosak, ezáltal elősegítik mindennemű fejlesztési vagy műszaki hiba kiszűrését az átadás előtt. A mobilitási teszteszközök mellett, a legmagasabb minőség garantálása érdekében, klimatikus kamra, EMC (elektromágneses kompatibilitás) kamra és földalatti életvédelmi lőalagút teszteket is alkalmaznak a zalaegerszegi gyárban.

Jó volt hallani, hogy a jövőben más haditechnikai eszközöket is terveznek itt gyártani és fejleszteni. Úgy gondolom, hogy ez a Magyar Honvédségnek csak a javára válhat

– összegezte a bejárás tapasztalatait Walter Csaba közkatona, megemlítve, hogy a Lynx pilot programra való jelentkezését elsősorban a harcjármű korszerűsége motiválta, így rengeteget hozzátett a gyárlátogatás élményéhez, hogy a Zalaegerszegen gyártott harcjárműtípus leendő kezelőszemélyzetéhez tartozik.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.