Ózdot Magyarország tüdejévé alakítanák, ma is jó pár fát elültettek

A faültető akcióban 2011 óta 2600 fát ültettek el az önkéntesek.

Forrás: MTI2024. 04. 12. 12:33
Fekete hattyú
Fotó: Lakatos János Moving Target Photo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormánynak a fa és az erdő egy központi kérdés, a cél, hogy huszonhét százalékkal növeljék a fásult területek arányát Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ózd legyen Magyarország tüdeje elnevezésű program pénteki faültetési eseményén.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy egy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

– A 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet „a vállukon viszik”

 – mondta.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült újra megduplázni a hazai erdők arányát.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, a program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni.  

A pénteki eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programján részt vevőkkel

– mondta az államtitkár. Hozzátette, ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.

Dancsok Tamás, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program alapítója elmondta, az önkéntes faültető akcióban 2011 óta 2600 fát ültettek el Ózdon. Hozzátette, a kezdeményezéshez rendszerint csatlakoznak a helyi iskolák is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.