Bencsik András: Ha valamikor, akkor most aztán valóban ki kell mennünk az utcára

A Demokrata főszerkesztője elmondta: eddig úgy vette észre, hogy a békemenetek legfőbb ereje abban volt, hogy a sokaság valami hihetetlen erőt tud sugározni.

2024. 05. 17. 13:57
Illusztráció. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nagyon régóta gondolkodtak a mostani békemenet meghirdetésén – fogalmazott a Demokrata főszerkesztője az Origónak. Felidézte, hogy Bayer Zsolt többször felvetette már, hogy nagyon muszáj lenne, mert ha valamikor, akkor most nagyon konkrétan, valóságosan, fájdalmasan érzi azt az ember, hogy a békéje és az élete forog veszélyben ebben a háborús őrületben, ami Európában gomolyog. 

A Demokrata főszerkesztője szerint ha valamikor, akkor most aztán tényleg van értelme ennek a kifejezésnek, és valóban ki kell mennünk az utcára. Természetesen az európai parlamenti választás, az önkormányzati választás és a békemenet összefügg, már csak azért is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy kiket küldünk ki az Európai Parlamentbe, és milyen súlyt fognak képviselni azok a gondolkodók, azok a politikusok, akik inkább a megértésre és a békére helyezik a hangsúlyt, nem pedig az őrült verekedésre. Mint mondta, ennek a békemenetnek reményeik szerint nagy hatása lesz a választások kimenetelére is.

Bencsik szerint nagyon jó volna, ha nemcsak elterjedne a hír Európában, hogy a magyarok újfent kivonulnak az utcára a béke védelmében, ám esetleg akár többen is csatlakoznának hozzánk. 

Abban lehet reménykedni a szivárgó, nem mindig könnyen föllelhető hírek alapján, hogy Európában azért az emberek jelentős többsége a józan, értelmes, békés élet mellett teszi le a voksát; hogy aztán ez majd milyen sikeres lesz a választáson, azt megtudjuk.

A Demokrata főszerkesztője örül, hogy megszületett a döntés, hogy nagyon jó időpontot sikerült választani. Szeretnék, ha nagyon-nagyon sokan eljönnének, mert soha ennyire nem volt fontos a kiállás. – Sok nagyszerű békemeneten vettünk részt. Talán az első volt a legmegrázóbb, amikor egyébként érdekes módon akkor is elindult az Európai Unióban egy olyan politikai folyamat, aminek az volt a célja, hogy megbuktassák a megválasztott Orbán-kormányt – emlékeztetett Bencsik. 

Most pedig arról van szó, hogy ugyancsak Nyugat-Európában egyre többen azon kísérleteznek, hogy valahol összehozzanak egy világháborút. Mi meg azt mondjuk, hogy ezzel nem szabad játszani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.