Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Csaknem ötezer katona tart többnemzeti hadgyakorlatot Pápán + galéria

A gyakorlatot egy német hadosztály vezetésével tartják meg, lényege a műveleti képesség gyakorlása.

Forrás: MTI2024. 05. 13. 13:59
Fotó: SZOVATHY KINGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a pápai bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat – közölte Turzó Lajos alezredes, a létesítmény parancsnokhelyettese hétfői, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A hadgyakorlaton, amely egy magasabb szintű NATO-próba alárendeltségébe tartozik, mintegy négy és fél ezer katona vesz részt. A gyakorlatot egy német hadosztály vezetésével tartják meg, lényege a műveleti képesség gyakorlása. A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre, Pápára 

200 földi jármű és 35 forgószárnyas légi jármű, többek között 14 NH90 típusú helikopter vonul fel.

A magasabb szintű hadgyakorlat – amely a Steadfast Defender 2024 nevet viseli – a NATO egyik legkiterjedtebb, Európát átívelő gyakorlata, amelyben a kontinensen összesen 12 ezer katona vesz részt.

A gyakorlatnak három fő irány van, északi irányban Norvégiát és Svédországot, keleti irányban Lengyelországot és Litvániát, déli irányban pedig Magyarországot és Romániát érinti. A magyarországi gyakorlatra német és holland katonák érkeznek. Innen később mintegy ezer katona romániai ejtőernyős-gyakorlaton vesz részt Torda és Nagysink közelében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.