​Kiszolgáltatottak megfélemlítésével kampányol a Pikó-féle baloldal

Helyreigazítás: A cikkben valótlanul híreszteltük, hogy Pikó András az önkormányzati Lélek-programban résztvevők megfélemlítésével és a nekik járó pénzek visszatartásával akarja elérni, hogy a rászorulók ne szavazzanak a Fidesz jelöltjeire. Valótlanul híreszteltük, hogy a kiszolgáltatott emberek megfélemlítésével gyűjtenek szavazatot Pikó Andrásnak.

2024. 05. 30. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi baloldal és vezetője, Pikó András a választások hajrájában az önkormányzati Lélek programban résztvevők megfélemlítésével és a nekik járó pénzek visszatartásával akarja elérni, hogy a rászorulók ne szavazzanak a Fidesz jelöltjeire. Lapunk információi szerint a hajléktalanság szélén állók megfélemlítésében részt vehetett a Kélek program vezetésében dolgozó momentumos képviselőjelölt és Camara-Bereczki Ferenc Miklós baloldali önkormányzati képviselő is. A megfélemlített férfi a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett.

Durva mentális bántalmazásról, megalázásokról és visszaélésekről számolt be a Lélek-ház egyik lakója a Hírnyolc helyi lapnak. A mozgásában korlátozott Tövisi Sándor szerint a programban részt vevő kiszolgáltatott emberek megfélemlítésével igyekeznek szavazatokat gyűjteni Pikó Andrásnak. A férfi elmondta: a Koszorú utcai Lélek-ház jelenlegi vezetősége miatt évek óta kénytelen bántalmazást elszenvedni, a problémával pedig nincs egyedül, ugyanis saját bevallása szerint a programban az összes ellátottat megfélemlítik, most éppen amiatt, hogy Pikóra és a baloldalra szavazzanak.

Ha nem teszik, utcára teszik őket

– mondta el a férfi, aki a rendőrséget is értesítette az ügyről, és ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett. A hátrányos helyzetű férfi beszámolt róla, hogy a Lélek-ház egyik alkalmazottja nem válogat az eszközökben, hogy vasfegyelmet tartson: folyamatosan félelemben tartja a lakókat, éreztetve velük, hogy egyedül tőle függ, hogy újra az utcára kerülnek-e.

Ha nem azt csinálod, amit ő akar, akkor azonnal megfenyeget, hogy röpülni fogsz. Bemegy a szobába, és kidobálja az emberek cuccait, majd odaad egy fekete hulladékzsákot, hogy pakolj bele és mehetsz! Ha nem csomagol az ember, akkor kidobja a cuccait utcára. Pedig az ellátás alatt lévő embereket nem dobhatná ki csak úgy, de szerinte ezt neki szabad. A mentális bántalmazás összes eszközét beveti: a megfélemlítés, a gyűlölet, a lenézés, a morális semmibevétel. Érezteti veled, hogy neked itt semmi jogod nincs. És mindenki fél, mindenki retteg tőle. 2019 óta fenyeget és félelemben tart engem, de nemcsak engem, hanem a 79 másik embert is, akik vagy a Lélek-házban vagy lakásokban élnek

– számolt be a Lélek-ház ellátottja, hozzátéve, hogy néha megalázó módon, szinte gyerekként kezelik őket.

A nevezett személy és az egyik szociális munkás – aki Pikó támogatásával jelenleg képviselőjelölt is – megfenyegetett engem, hogy a szőnyeg szélére leszek állítva

 – hangsúlyozta Sándor.

 

Önkormányzati képviselő is nyomást gyakorolt rá

A hátrányos helyzetű férfi arról is beszélt, történt olyan is, hogy felhívták, hogy hamarosan megkeresi őt egy baloldali önkormányzati képviselő, aki segíteni fog neki egy lakás felmérésében, ahol szóba jöhet egy mozgássérülteknek való lépcsőlift beszerelése. Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy a szóban forgó képviselő Camara-Bereczki Ferenc Miklós, aki az MSZP-ből kiugorva ismét Pikó András csapatában indul a június 9-én esedékes önkormányzati választáson. A képviselő megjelenésével azonban a történet egészen szürreális és felháborító fordulatot vett.

Az illetővel a lakásban beszélgettünk az akadálymentesítésről, miközben én hivatalos iratokkal foglalkoztam. Egyszer csak azt mondta, írjam alá én is a képviselőjelölti indulásához szükséges ajánlóívet. Én azt mondtam, nem írom alá. Kérdezte, hogy azért, mert fideszes vagyok? Mondtam, hogy magának ehhez semmi köze. Erre a kezemben lévő lakcímkártya felé nyúlt, és egyszerűen el akarta venni tőlem. Majd amikor ez nem sikerült, elkezdett nevetni, hogy mit képzelek magamról, mert az önkormányzaté ez a lakás, és ha valami nem tetszik, akkor ki lehet menni innen, meg hogy meglesz ennek a következménye

– idézte fel a történteket a Hírnyolcnak Sándor. Később a kiszolgáltatott férfit ismét az ív aláírására akarták kényszeríteni a józsefvárosi családtámogatási irodában. Az irodában ugyanis összetalálkozott ismét Camara-Bereczki képviselővel, aki előzékenyen felajánlotta neki, segít meggyorsítani az ügyintézést, azonban amikor bekísérte a családtámogatási irodába, megpróbálták aláíratni vele egy Pikó Andrással induló képviselőjelölt ívét.

Mint később kiderült, nem Sándor az egyetlen, akinek kiszolgáltatott helyzetét baloldali szavazatokra váltanák a szociális hálózat segítségével.

Nemrég találkoztam az egyik volt lakótársammal, aki riadtan mesélte, hogy bent azt mondták nekik, ha nem Pikóékra fognak szavazni, akkor repül az egész ház, mert ha a Fidesz győz, akkor a Lélek-program megszűnik

 – számolt be a férfi, hozzátéve, hogy ez nyilván nem igaz.

 

Lapunk utánanézett, hogy Pikó András polgármester csapatában ki az a jelölt, aki a Lélek-házban dolgozik. Egyetlen ilyen személyt találtunk, ő Oláh József képviselőjelölt, aki nemrég még szülőfalujában, Kakucson volt húsz évig roma önkormányzati képviselő, majd Pikó András ejtőernyőzte be a Józsefváros 12. választókörzetébe, ismertebb nevén a Százados negyed–Kerepesdűlő körzetbe. Ő váltja Pikó csapatában a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúz jelenlegi önkormányzati képviselőt, akit másodfokon is elítélt a bíróság. Mint ismert, a momentumos önkormányzati képviselő a rendőrök felé füstbombát dobott az egyik baloldali tüntetésen.

A hajléktalanságból kiutat adó programot a korábbi fideszes polgármester, Kocsis Máté vezette kerületi önkormányzat hozta létre még 2011-ben. A helyi Fidesz a baloldal állításaival ellentétben továbbfejlesztené a Lélek-programot. A párt programjában foglaltak szerint ugyanis kerületi gondozószolgálatot hoznának létre, amely nem hagyná, hogy emberek éljenek az utcán, és segítené a hajléktalanokat eljutni a szociális szakemberekhez, akik valódi segítséget tudnak nyújtani a számukra.

Vállaljuk, hogy a Józsefvárosban bajba került emberekről gondoskodunk. Kiszélesítjük és megháromszorozzuk a kapacitását a már bizonyított józsefvárosi hajléktalan-rehabilitációs Lélek-programnak

– áll a Fidesz választási programjában.

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste a józsefvárosi önkormányzatot, azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre. 

Borítókép: Sándor (Forrás: Hírnyolc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.