Nem kockáztatott az ügyészség, máris letartóztatják az Iszlám Államnak dolgozó fiatalt

Hétfőn csapott le a TEK a szélsőséges iszlamistára.

Forrás: MTI2024. 05. 30. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték az Iszlám Államot népszerűsítő fiatal férfi letartóztatását bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében, valamint hogy ne akadályozzák a bizonyítás folyamatát –  közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, őrizetbe vettek egy fiatalkorú férfit, aki az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítette az interneten. A megalapozott gyanú szerint a fiatalkorú férfi 2022. december 4-én egy az Iszlám Államot népszerűsítő videóhoz csinált magyar feliratot, majd azt a terrorszervezet egy saját szerverén működő felületére fel is töltötte.

Azonban ezután sem hagyott fel a terrorszervezet működésének támogatásával, ugyanis ugyanerre a felületre még több magyar nyelvű propagandakiadványt és a terrorszervezetet buzdító vallási énekeket töltött fel.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) fogta el a fiatalkorút, majd háborús uszítás és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

A büntetőeljárásnak vannak olyan adatai, amelyek minősítettek, így azokról sem a Központi Nyomozó Főügyészség, sem a bíróság nem adhat tájékoztatást,

 ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egyes sajtótermékekben megjelentekkel ellentétben nincsenek olyan információk, amelyek pánikra adnának okot. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a szükséges gyermekvédelmi intézkedéseket megtette – közölték. Felhívták a figyelmet arra, hogy egyes szélsőséges szervezetek propaganda-, toborzási tevékenységüket az internetre is kiterjesztették.

Ezen anyagok a felnőtt felhasználók nagy részét elborzasztják, ugyanakkor a szélsőséges szervezetek tudatosan törekednek tevékenységüket olyan „romantikus színben” feltüntetni, hogy azzal sérülékenyebb fiatalokat maguk mellé állítsanak, így e témáról beszélni kell – hangsúlyozták. Kiemelték: ha egy szülő vagy pedagógus ilyen jeleket tapasztal, indokolt szakember segítségét kérni.

Borítókép: Jelenet az iszlamista fiatal őrizetbe vételéről (Forrás: YouTube)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.