Varga Mihály: Újraindulhat idén a gazdaság

Tovább kell erősíteni a magyar gazdaság önellátását és szuverenitását, aminek fontos része az építőipar fejlesztése – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a háborús időkben is azon dolgozik, hogy az építőipar hatékonyságát és versenyképességét növelni tudja – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Sóskúton, a Bayer Construct Zrt. 14 milliárd forintos építőipari kapacitásbővítő beruházásának átadóünnepségén. A tárcavezető kijelentette: 

az elmúlt évek válságai is rávilágítottak arra, hogy tovább kell erősíteni a magyar gazdaság önellátását és szuverenitását, aminek fontos része az építőipar fejlesztése. 

Az építőipar akkor tud húzóerőként működni a gazdaságban, ha nemcsak a teljesítményét növeli, hanem a hatékonyságát és a versenyképességét is – mutatott rá, hozzátéve, hogy 2010-ben a munkaalapú gazdaság kialakításakor fontos szerepe volt a beruházásoknak és a hozzá kapcsolódó építőiparnak.

 

Triplájára nőtt a magyar GDP

Varga Mihály azt mondta, hogy ennek a szemléletváltásnak köszönhetően mára Magyarország GDP-je megháromszorozódott, de reálértéken is bő negyven százalékkal haladja meg a 2010-es szintet. Hozzátette, hogy az elmúlt négy nehéz év során megvédték Európa egyik legkiterjedtebb családtámogatási rendszerét, és megőrizték a korábban létrehozott egymillió új munkahelyet. 

A válság idején kibillent egyensúlyt helyreállította a kormány, csökkentette az inflációt, és az idei már a gazdaság újraindításának éve lehet 

– állította Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarország az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe tartozhat, a nagy hitelminősítők továbbra is befektetésre ajánlják Magyarországot.

A pénzügyminiszter kijelentette: a kormányzati támogatással megvalósított, összesen 14 milliárd forint értékű beruházással a Bayer Construct lehet Magyarország első olyan építőipari vállalkozása, amely az építkezések összes munkafolyamatát saját gépekkel tudja kivitelezni. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bayer Construct Zrt. a 2022-es üzleti évet 58,15 milliárd forint nettó árbevétellel és 10,56 milliárd forint adózott eredménnyel zárta. A 2021-es üzleti évet a cég 45,98 milliárd forint nettó árbevétellel és 5,8 milliárd forint adózott eredménnyel fejezte be.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.