Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Esküt tesz az új miniszter

Utolsó ülésnapját tartja az Országgyűlés, további szigorításokat fogadnak el a gyermekvédelemben.

2024. 06. 11. 6:54
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekvédelmi törvény módosításával, az Alkotmánybíróság új elnökének megszavazásával, valamint Hankó Balázs új kulturális és innovációs miniszter eskütételével folytatódik az Országgyűlés munkája kedden. Az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a képviselők kivételes eljárásban tárgyalják, majd szavazhatnak is az állam működését érintő egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat tartalmazza többek közt a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról szóló rendelkezéseket, az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakat érintő szabályozást, illetve az online-szálláshely közvetítők kötelezettségeinek módosítását.

A határozathozatalok között döntés lesz az Országgyűlés európai ügyek bizottsága „a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak” feltárását célzó vizsgálatáról, majd a képviselők szavaznak a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslatról, amely a monopolhelyzetben lévő szereplőkkel szemben a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmét célozza.

Döntés várható a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek talál jogszabályról. A törvény állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását tenné lehetővé.

Határozhatnak az alaptörvény tizenharmadik módosításáról, amely egyebek mellett

a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket. A képviselők elfogadhatják a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítását, miszerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételes szabadságra bocsátani.

A jövőben akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz.

A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az Alkotmánybíróság elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Végül az Országgyűlés előtt esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációért felelős miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.