Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Holnap tényleg vigyázni kell a napozással, 15 perc alatt pecsenyévé sülhetünk

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában.

Forrás: MTI2024. 06. 23. 19:03
hőség,kánikula,időjárás
illusztráció Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hungaromet előrejelzése szerint a Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, a főváros és térsége, továbbá a Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es, helyenként megközelíti, vagy eléri a 8-as értéket.   

A szakemberek azt tanácsolják: mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, illetve ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. 

Normál bőrtípusnál ebben az időszakban már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az előrejelzések szerint folytatódik a nyáriasan meleg idő június utolsó hetében is: sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A hét második felében melegedés kezdődik, a hét és a hónap utolsó napján a legmelegebb órákban 29–34 fok valószínű.

Hétfőn a felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés felhő valószínű. Reggel még előfordulhat délnyugaton, délen csapadék, majd ott is megszűnik. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26–31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

Kedden sok napsütésre lehet számítani fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. Estig néhol, inkább csak a déli országrészben, éjjel szórványosan valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül az északkeleti, keleti szél. A hőmérséklet hajnalban 12–19, a délutáni órákban 27–33 fok között alakul.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre is számítani kell, többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A keleti szél sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet 14–21, a csúcsérték 24–30 fok között valószínű.

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre kell készülni, többfelé kialakulnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 14–20, délután 24–30 fok között várható.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Néhol megélénkül a keleti, északkeleti szél. Hajnalban 15–20, a délutáni órákban 27–32 fokot mérhetünk.

Szombaton napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. A délkeleti szelet több helyütt élénk lökések kísérik. A minimum 16–21, a maximum-hőmérséklet 28–33 fok között várható. 

Vasárnap a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, de elszórtan előfordulhat záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül a délkeleti szél, a hajnali 17–22 fokról 29–34 fok közé melegszik fel a levegő.

Borítókép: Kánikula (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.