Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Karácsony nagyon vékonyan nyert, és csak most jön a neheze

A főpolgármesternek mindössze 41 pluszszavazatos a felhatalmazása, és a következő öt évben vagy Szentkirályi Alexandrával, vagy Magyar Péter embereivel kell kiegyeznie.

2024. 06. 14. 21:32
Karácsony Gergely pénteki demonstrációja Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása után is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. Míg vasárnap 325 voks volt az előnye, a pénteki újraszámolás után ez 41 szavazatra csökkent Vitézy Dáviddal, az LMP kormánypártok által is támogatott jelöltjével szemben. A Nemzeti Választási Bizottság egész nap számolta az érvénytelen szavazatokat, minden jelölt korábbi eredményéhez képest találtak mégis érvényes voksokat, majd többórás csúszással végre eredményt hirdettek.

Az NVB ülése közben Karácsony néhány száz fős tüntetést szervezett a testület székháza elé, ahol azt követelte, ismételjék meg a főpolgármester-választást, és azt emlegette, hogy a Fidesz csalt és csalni akar.

Vitézy Dávid gratulált Karácsonynak, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a főpolgármester által folytatott hergelés és hisztéria teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt. Karácsony csak a saját politikai túlélése érdekében vagdalkozik – tette hozzá, a fővárosban pedig konstruktivitást ígért.

Karácsony – ha cipőkanállal is, de – megnyerte a választásokat, a neheze viszont még csak most jön. Hiába ülhet a Fővárosi Közgyűlésben a pulpituson és vezetheti az ülést, ha el akarja fogadtatni például a város költségvetését, akkor 16 embert kell maga mellé állítania. Mivel a – főpolgármesterrel együtt 33 tagú – közgyűlésben tíz fideszes, tíz tiszás, hét karácsonyos–gyurcsányos, három-három kutyapárti és vitézys képviselő ül, lényegében minden komolyabb döntéshez vagy a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fideszt vagy Magyar Péter közéleti szempontból teljesen ismeretlen embereit kell meggyőznie Karácsonynak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.