Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Karácsonynak fontosabb a túlélése, mint a város

A kormánypártok fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt lapunknak elmondta, a legkevésbé sem lepődött meg azon, hogy a Kúria döntését követően Karácsony Gergely visszavonulót fújt, és elfogadta a független magyar bíróság döntését. Vitézy Dávid, Karácsony LMP-s riválisa ugyanakkor kijelentette: a főpolgármesternek azért is le kellene mondania, mert csődbe vitte a fővárost.

2024. 06. 28. 5:39
Karácsony Gergely demonstrációja
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely számára akkor független egy testület, legyen az bármilyen testület, hogyha neki kedvező döntés születik, és abban a pillanatban elveszti a függetlenségét, hogyha neki kedvezőtlen, ez maga Karácsony Gergely – jelentette ki Wintermantel Zsolt, a kormánypártok fővárosi frakciójának vezetője.

 Ezen én nem vagyok meglepődve, mint ahogy azon sem, hogy amikor még nem derült ki, mi a választás Kúria által jóváhagyott eredménye, akkor a főpolgármester azt mondta, mindenféleképpen új választásra van szükség, majd nyilván kihátrált ezen kijelentése mögül, amint kiderült, hogy ő lett a választás győztese. Karácsony Gergelynek lehetősége van októberben, mikor átveszi a mandátumát, másnap lemondani és előidézni azt a helyzetet, hogy új választás legyen. Jelenleg a főpolgármester tudja egyedül biztosan előidézni, hogy legyen új választás

 – jelentette ki Wintermantel Zsolt. 

A politikus elmondta, Karácsony Gergelytől az lenne a tisztességes hozzáállás, hogyha lemondana. – Ő mondta azt, hogy új választásra van szükség. Karácsony Gergely saját magát kényszerítette ebbe a kellemetlen helyzetbe – emelte ki Wintermantel, aki Kiss Ambrus kijelentését, miszerint ők nem új választást akarnak tartani, hanem a június kilencedikén tartott voksolást ismételnék meg, puszta jogászkodásnak nevezte. 

Gyurcsány Ferenc legjobb tanítványa, Karácsony Gergely nyakatekert trükkök százait veti be, hogy megmagyarázza, miért nem teszi végül azt meg, amire korábban ígéretet tett

 – tette hozzá Wintermantel, aki lapunk kérdésére válaszolva elmondta, véleménye szerint Karácsony Gergely nem járt el tisztességesen, amikor nem teszi azt, amit mondott, amit ígért.

Ezzel azonban a saját választóit szerintem nem veri át, mert ők tudják, hogy Karácsony Gergely egy hazug ember, mégis rá szavaznak

 – jegyezte meg a frakcióvezető.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Kúria szerdán tartott ülésén tárgyalta a főpolgármester-választással kapcsolatban Karácsony Gergely által benyújtott fellebbezést, amelyben a főpolgármester egy új választás kiírását, illetve a június 9-én tartott választás eredményeinek megsemmisítését kérte. A Kúria döntésével kapcsolatban Vitézy Dávid is megszólalt, aki úgy fogalmazott, a saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most Karácsony Gergely teszi.

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, amely szerint a választást Karácsony Gergely nyerte. 

A Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom, az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben

 – tette hozzá Vitézy Dávid, aki kiemelte, továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy a döntés alapos átvizsgálása után az Alkotmánybírósághoz fordul. 

A politikus emellett rendkívül aggasztónak nevezte a város szempontjából azt az ámokfutást, amelyet a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, és olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, amelyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek. 

A legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek

– hívta fel a figyelmet az LMP jelöltje. Kijelentette: Karácsony a saját legitimációját is megkérdőjelezte az új főpolgármester-választás követelésével.

Karácsony Gergely nem megvédte a Budapest köztársaságot, hanem nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város. A főpolgármesternek azért is le kellene mondania, mert csődbe vitte Budapestet. Hozzátette, hogy a maga részéről továbbra is Budapest fejlesztésében és a programja minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében érdekelt, és ennek szellemében fog dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.