Magyar Péter a sorkatonaságot szorgalmazó Manfred Weberrel találkozik

A Tisza Párt az Európai Néppárt frakciójához csatlakozna.

2024. 06. 13. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását erőltető Manfred Weberrel találkozik Magyar Péter pénteken – adta hírül a Tisza Párt alelnöke, aki közösségi oldalán közölte,

az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője többek közt azért jön Budapestre, hogy a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének néppárti frakcióhoz való csatlakozásáról tárgyaljanak. 

Magyar állítása szerint pártja képviselőinek belépését a Néppárt elsöprő többsége támogatja. – Az egyetlen kivétel talán a Fidesz–KDNP képviselője, aki jelenleg a Néppártban ül – írta Magyar Péter.

Ismert, az Európai Néppárt elnökének nevéhez fűződik az a Weber-terv néven elhíresült háborús ötlet, miszerint 

minden uniós tagállamban hozzák vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot. Eredeti tervek szerint a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben vitatják meg, hacsak nem sikerül kisebbségbe szorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket.

Az is ismert, egy hónapja Németországban került napirendre az ügy: arról szavazott a Kereszténydemokrata Unió (CDU), hogy tárgyaljanak a kötelező katonai szolgálathoz való fokozatos visszatérésről.

Hogy a német vezetés pontosan hogyan képzeli el a sorkatonaságot, egyelőre nem tudni. Két forgatókönyvet is felvázolt korábban a The Telegraph brit lap: ezek egyike, hogy minden 18. életévét betöltött fiatalnak kötelező lenne bevonulni – ehhez egyébként alkotmánymódosításra lenne szükség –, 

a másik verzió pedig csak a férfiakra vonatkozna, nekik egy online űrlapot kellene kitölteni, amelynek alapján kiválasztják őket a szolgálatra. 

Magyar Péter és Manfred Weber találkozójára, valamint a Tisza Párt néppárti csatlakozására Gulyás Gergely, miniszerelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón reagált.

Borítókép: Magyar Péter a háborúpárti néppárthoz csatlakozna (Fotó: 24 Óra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.