Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Sokkal több pénz járhat az anyáknak januártól

Még zajlik a társadalmi egyeztetés, de szinte aranyat fog érni a leadott anyatej literenkénti ára.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium2024. 06. 24. 14:30
Baby,Head,In,Mother,Hands.,Mum,Holding,Newborn,Boy,Lying, csecsemő, baba
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ingyenesen kaphat donoranyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, aki számára a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel. A most társadalmi vitára bocsátott tervezet értelmében a jelenlegi 3500 forintról 2025. január 1-jétől 5400 forintra emelkedhet a leadott anyatej literenkénti ára – fogalmaz közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Hozzáfűzik, az anyatej hosszú távon csökkenti a gyermekeket és az anyákat érintő krónikus betegségek kialakulásának esélyét, valamint az anyatejet kapó kisbabák ritkábban betegek. Amennyiben egy édesanyának a szükségesnél több teje van, azt leadhatja. Az ellenőrzött anyatej megfelelő hőkezelés után biztonságosan juttatható el például a leginkább rászoruló kisbabáknak, a koraszülött, beteg és alacsony súllyal született csecsemőknek. A közlemény szerint a kiemelt célok közé tartozik, hogy ez a természetes táplálék megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött-ellátást biztosító kórházakban.

Jelenleg  azonban a gyűjtött donortej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemő számára elegendő legyen.

Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány az elmúlt években folyamatosan emelte az anyatej literenkénti támogatásának összegét, amely 2024 januárjában az addigi 2700 forintról 3500 forintra emelkedett, a most társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint 2025. január 1-jétől pedig – jelentős emeléssel – literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejadó anyák számára. Az újabb emelés egyik legfőbb célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak. Az anyatejleadás és -fogadás menetéről bővebb tájékoztatás a védőnőktől vagy a háziorvosoktól kérhető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.