Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szinte országszerte kiadták a másodfokú riasztást + videó

Újabb hevesebb zivatarok csaphatnak le ezekben a vármegyékben.

Forrás: MTI2024. 06. 10. 19:04
Az éjszakai vihar megbontotta az Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) sporttelepe épületének tetőszerkezetét Miskolcon 2024. június 10-én. Hevesebb zivatarok kialakulása miatt Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki június 9-én a HungaroMet Zrt. (Fotó: MTI/Vajda János)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte a teljes Tiszántúlon, valamint az ország középső és nyugati járásaiban van másodfokú riasztás hevesebb zivatarok veszélye miatt – derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni tájékoztatójából.

Hétfő délután Budapestre is kiadták a másodfokú riasztást hevesebb zivatar veszélye miatt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. A másodfokú riasztás érinti – egyes északkelet-magyarországi járások kivételével – a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna–Tisza közének déli részét, a főváros környékét és több dunántúli járást.

Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék kivételével az egész országban.

Az előrejelzés szerint hétfőn több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső előfordulhat. Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső vármegyékben, illetve annak előterében a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől megkezdődik a légkör stabilizálódása, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti felére szorulnak vissza a – már várhatóan nem heves – zivatarok, és számuk is csökken.

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső, erős, viharos széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás társulhat hozzájuk. Késő délutántól, estétől a zivatarok száma várhatóan jelentősen csökken.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között, és ha ez kevesebb, mint tíz másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta.

Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – mondta.

Borítókép: Az éjszakai vihar megbontotta a Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) sporttelepe épületének tetőszerkezetét Miskolcon 2024. június 10-én. Hevesebb zivatarok kialakulása miatt Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki június 9-én a HungaroMet Zrt. (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.