Tornádó csapott le Szombathelynél + videó

Ítéletidő Vas vármegyében.

2024. 06. 09. 21:09
Tornádó Szombathelyen. Forrás: Facebook/Időkép
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tornádó söpört végig Vas vármegyében, Szombathely közelében – írta a Vaol.hu az Időkép.hu nyomán. A heves szupercella Ausztria felől érkezett Magyarországra, 19 óra körül ért földet, Szombathely közelében, amit több webkamera is megörökített. Az Időkép.hu emlékeztetett: a szezon első tornádója bő két héttel ezelőtt ért földet Rákóczifalvánál.

A Vaol.hu olvasói a közösségi médiában arról számoltak be, hogy heves vihar, jégeső is érkezett a nyomában.

A rossz idő miatt a Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn a vízügyesek. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest harminc-negyven milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. 

Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.