Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hétvégére eléri a dunai árhullám Budapestet

Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a közszolgálati televízió adásában.

Forrás: MTI2024. 06. 04. 22:04
Az áradó Tisza vizében álló házak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornya üdülőövezetében 2017. december 19-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklós Gabriella elmondta: különösen bizonytalan volt az előrejelzés, minden modell mást mutatott, a hétfői és keddi csapadékra már egyáltalán nem számítottak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy várták – tette hozzá.

Folyóvízben álló épületek a Duna partján a dél-bajorországi Passau óvárosában. Fotó: MTI/AP/DPA/Armin Weigel

Azonban már a mederben van minden, biztosra vehető, hogy Nagybajcsnál meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintű vízállást, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel – tudatta a szakember.

Jelezte, a fővárosnál a 621 centiméter jelenti az elsőfokú készültségi szintű vízállást, és 645 centiméternél önt ki a Duna a rakpartra.

A védekezési munkák támogatására kedden előbb Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is elindultak mintegy hatvanan – közölte Siklós Gabriella.

Hangsúlyozta, a vízügyeseknek nagy kihívást jelent a mostani helyzet, egyszerre több helyen van szükség a munkájukra, hiszen árad a Mura és a Tarna is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.