Akciócsoportot és civil ruhás rendőröket is bevetnek a gödöllői HÉV vonalán + videó

A rendőrség ugyanakkor túlzónak tartja a közösségi médiában megjelent híradásokat a kerepesi helyzetről.

2024. 07. 16. 7:01
2021.12.29. Budapest Örs Vezér tere, agglomerációs közlekedés, HÉV Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Torzítják a valós képet azok a közösségi médiában megjelent híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Lauda Zoltán szerint ezek a bejegyzések Kerepes városát egy bűnügyileg „súlyosan fertőzött” településként mutatják be, amit a hatóság adatai, statisztikái nem támasztanak alá.

Az elmúlt napokban több sajtóhír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy

a gödöllői HÉV-en fiatal nőt molesztált egy külföldiek alkotta, ittas emberekből álló csoport, az esetet több utas is felvette a telefonjával, a videók pedig elterjedtek a közösségi médiában.

– Néhány kiragadott felvétel nem tükrözi pontosan a gödöllői HÉV vonalán tapasztalható állapotokat – fogalmazott Lauda Zoltán, hozzátéve, hogy a hatóságnak nem célja a közvélemény félrevezetése, a megszerzett adatok alapján a rendőrség minden bűncselekményt igyekszik felderíteni, amiben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködik a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, valamint a MÁV–HÉV vezetőségével is. Lauda Zoltán az esettel kapcsolatban azt is elmondta: a rendőrség a történtek hatására megerősítette jelenlétét a térségben, civil ruhás rendőrök is szolgálatot teljesítenek a járatokon és a környéken, együttműködnek a civil szervezetekkel és a polgárőrséggel is.

A dandártábornok kiemelte:

a hatóság természetesen figyelemmel kíséri a közösségi oldalakat, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden esetben az azokon megjelent tartalmak alapján indítanak eljárásokat.

Arra kérte a bűncselekmények sértettjeit, tanúit, hogy hivatalosan is tegyenek bejelentést, mert ezzel nagymértékben hozzájárulnak a hivatalos vizsgálatok sikeréhez.

Közölte: az idei első félévben a rendőrség negyvenkilenc bejelentést kapott a gödöllői HÉV vonalához köthető bűncselekményekről, ebből húsz esetben indult büntetőeljárás, jellemzően lopások miatt. – Négy embert állítottak elő a járatokról kábítószerekkel elkövetett visszaélések miatt, ezek között volt azonban olyan eset, amikor két utas drognak nem minősülő nyugtatót fogyasztott.

Kistarcsa körzetében ugyanakkor másfél kilogramm kábítószert, illetve pszichotróp anyagokat foglaltak le egy társaságtól, és kétszázmillió forint zárolásáról intézkedtek,

a letartóztatásban lévő gyanúsítottak ellen kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárás. Egy másik környékbeli csoportból hét embert tartóztattak le, ők főképp Hollandiából csempésztek drogot, esetükben hétszázmillió forintnak megfelelő vagyonzár elrendeléséről döntöttek – tudatta a dandártábornok.

Mindezek ellenére Lauda Zoltán úgy vélte, hogy

a hatóság tapasztalatai nem támasztják alá a közösségi médiában megjelenő vélekedéseket, amelyek szerint a két település környéke drogközponttá vált volna az utóbbi időben.

Nagy Gábor, a MÁV–HÉV vezérigazgatója azt mondta, hogy a gödöllői vonalon tapasztalható állapotok néhány emberhez köthetők, az utasok panaszai rájuk vonatkoznak. A vasúttársaság megerősítette a járatok biztosítását saját rendészekkel, tervben van, hogy a dolgozókat testkamerákkal is ellátják. Létrehoztak egy megerősített egységet is, amelynek tagjai gyors segítséget tudnak nyújtani a gödöllői vonalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.