Fergeteges partik várják a felvételizőket

Budapest és Debrecen lesz a két kiemelt helyszín, de nyolc másik városban is lehet ünnepelni a sikeres felvételit. Az érdeklődők a színpadi fellépők mellett kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg, de kitelepülnek a felsőoktatási intézmények is, így ha valaki megkapja a jó hírt, hogy felvették egy adott egyetemre, akkor rögtön tud találkozni az intézmény kitelepült hallgatóival és oktatóival.

2024. 07. 23. 5:20
_CZ_7005
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tíz helyszínen rendeznek Pont ott partit az egyetemi felvételi eredmények kihirdetésének napján, július 24-én, szerdán – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. Mint részletezte, a felvételizőket az alábbi városokban várják egy nyáresti bulira: Szeged, Pécs, Kecskemét, Eger, Miskolc, Veszprém, Győr, Nyíregyháza, valamint idén két kiemelt helyszín is lesz: Budapest és Debrecen.

 

Különleges események

A fővárosi Budapest Parkban 10-12 ezer fiatal tud bulizni, Debrecen pedig a ponthatárok kihirdetésének hivatalos központjaként fog szolgálni a European University Games (Európai egyetemi játékok) miatt. Ez Európa legnagyobb egyetemi multisportrendezvénye, aminek idén Debrecen és Miskolc ad otthont, illetve a sportesemény zárórendezvénye is a ponthatárok közzétételének napjára esik.

– Debrecenben mond beszédet Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, és a gombot is itt fogja megnyomni, amit a többi helyszínre innen közvetítenek – 

mondta a sajtófőnök.
Kiemelte, az érdeklődők a színpadi fellépők mellett kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg, de kitelepülnek a felsőoktatási intézmények is. – Ha valaki megkapja a jó hírt, hogy felvették egy adott egyetemre, akkor rögtön tud találkozni az egyetem kitelepült hallgatóival és oktatóival. A Pont ott partin való részvétel az eddig évekhez hasonlóan ingyenes, de regisztráció­hoz kötött. További információk a Face­book-eseményben és a HÖOK Instagram-oldalán találhatók – tudatta Budai Marcell.

 

Felvételi változások

Az idei felvételiről szólva a HÖOK sajtófőnöke felidézte: a megszerezhető maximális ötszáz pontból kétszáz pont érhető el a választott érettségi tárgyakból, valamint kétszáz pont érhető el a tanulmányi eredményekből. Ez utóbbi kétszáz pontból száz pont a többi érettségi tárgy eredményéből, a másik száz pont pedig a tizenegyedikes és tizenkettedikes osztályzatok eredményéből jön ki, ezekben tehát nincs változás az utóbbi évekhez képest. Abban viszont 

történt módosítás a mostani számításnál, hogy száz pontról az intézmények saját maguk döntenek, ebben teljesen szabad kezet kaptak.

Ezt a száz pontot adhatják pél­dául önkéntes munkára, tudományos diákköri tevékenységre, vagy sporteredményre. Ezenfelül az intézmény határozhatja meg azt is, hogy mely tantárgyból vár el emelt szintű érettségi vizsgát és arra mennyi pluszpontot ad – ismertette a sajtófőnök.

Borítókép: Évről évre több tízezer fiatal vesz részt az eseményen (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.