Az önkormányzatok a jövőben is számíthatnak állami segítségre

A természeti csapások okozta károk enyhítése a cél.

2024. 08. 27. 10:40
Budapest, 2020. június 14.
Kidõlt fát távolítanak el tûzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintõ viharos idõjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tûzoltókat.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány a jövőben is támogatni fogja az önkormányzatoknak azt a munkáját, melyet védművei erősítése, illetve a már bekövetkezett természeti csapások esetén a károk elhárítása érdekében végeznek – közölte Navracsics Tibor az önkormányzati vezetők, polgármesterek számára a kormány részéről nyújtott vis maior támogatási okiratok ünnepélyes átadóján. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter felidézte, hogy 

13 évvel ezelőtt hozták meg azt a döntést, amely szerint központi támogatásban részesítik azon önkormányzatokat, amelyek akár természeti csapásokkal szembeni védekezés céljából hajtanak végre, akár pedig a már bekövetkezett természeti csapás elhárítása érdekében kell hogy végrehajtsanak beruházásokat.


– Ez a 13 év több milliárd forintnyi támogatást jelentett az önkormányzatoknak, abban a meggyőződésben, hogy ahogy a helyi közösségek, családok, egyének számára felső szinten az önkormányzat az a hatóság, illetve intézmény, amely baj esetén támogatást tud nyújtani, az önkormányzatok számára pedig az állam, a központi költségvetés, a kormány az a tényező, amely rögtön segítséget nyújt –hangsúlyozta a tárcavezető.
Mint mondta, 

a mostani alkalommal 34 önkormányzatnak közel félmilliárd forint értékben nyújtanak támogatást védművei erősítésére, illetve a már bekövetkezett baj esetén a károk elhárítására.

Navracsics Tibor a kormány támogatásáról biztosította az önkormányzatokat (Fotó: MTI/Mónus Márton)


Kiemelte, ezt a jövőben is meg fogják tenni, és abban bíznak, hogy a kormány és az önkormányzatok partnerségének további erősítésével még több támogatást és nagyobb védelmet tudnak nyújtani az emberek számára a hétköznapi életben.
Az esemény mellé kiadott tájékoztatóban a tárca azt írta, hogy 

az elmúlt évek rendkívüli időjárása következtében kialakult intenzív szélviharok, felhőszakadások, jégverések, ár- és belvizek, villámárvizek különböző jellegű és mértékű károsodásokat okoztak és okoznak az ország csaknem egész területén.

A helyi önkormányzatoknak idén is lehetőségük van vis maior támogatást igényelni az előre nem látható természeti vagy más eredetű veszély miatt szükségessé vált védekezés többletkiadásainak és az önkormányzat tulajdonában lévő kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló épületet, építményt, partfalat érintő, előre nem látható károk helyreállításának finanszírozására.
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.